Donny Hathaway – (1970) Everything Is Everything

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Donny Hathaway – (1970) Everything Is Everything

  • Release date: 1970
  • Label: ATCO
  • Catalog #: SD 33-332
Terug naar Genre Biografie The Story Of

Rating: Excellent

Donny Hathaway was al een gerespecteerd arrangeur en pianist die had bijgedragen aan tientallen platen (van artiesten variërend van de Impressions tot Carla Thomas tot Woody Herman), maar met deze debuut LP onthulde Donny Hathaway nog een ander facet van zijn genialiteit – zijn rokerige, smekende stem, een van de beste die ooit een soul plaat heeft gesierd. Everything Is Everything klonk als niets daarvoor, gebaseerd op gladde uptown soul maar met een set van uitstekende, open-ended arrangementen die Hathaway’s achtergrond in klassieke en gospel muziek had. (Voordat hij naar Howard University ging in 1964, was zijn kennis van populaire muziek praktisch onbestaande).

Na het verkrijgen van een contract bij Atco via King Curtis, schreef en nam Hathaway in 1969 en 1970 op met vrienden, waaronder drummer Ric Powell en gitarist Phil Upchurch, die beiden een groovend gevoel aan het album gaven dat Hathaway misschien niet in zijn eentje had kunnen oproepen (check Upchurch’s onvergetelijke baslijn op de opener, “Voices Inside (Everything Is Everything)”).

Al het muzikale vernuft dat wordt tentoongespreid, is echter slechts het raamwerk voor Hathaway’s rijke, emotionele stem, die getuigt van de kracht van liefde en religie met weinig of geen concessies aan de popmuziek. Als geen ander bereikt hij de rauwe, kerkelijke emotie die ten grondslag ligt aan Ray Charles’ “I Believe to My Soul” en Nina Simone’s “To Be Young, Gifted and Black,” het eerste met een call-and-response blazersschema en zijn eigen glorieuze zang, het laatste met zijn eigen orgellijnen. “Thank You Master (For My Soul)” brengt de Stax blazers op geheiligde grond, terwijl Hathaway God prijst en er een uitstekende pianosolo tussendoor sluipt.

Everything Is Everything was een van de eerste soulplaten die direct commentaar gaf op een onstabiele periode; “Tryin’ Times” spreekt over het belang van vrede en gemeenschap met een aardse groove, terwijl het meest bekende nummer hier, een swingende jam bekend als “The Ghetto”, de luisteraar midden in het stedelijke Amerika plaatst. Donny Hathaway’s debuut introduceerde een briljant talent in de wereld van de soul, iemand die beloofde om R&B verder te brengen dan het was genomen sinds Ray Charles debuteerde op Atlantic.

= Full Album Play List =

= Track List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Simple Minds – (1982) New Gold Dream (81-82-83-84)

Release date: -dec-1982

Read more

Azymuth – (1980) Outubro

Release date: -dec-1980

Read more

Curtis Mayfield – (1970) Curtis

Release date: -dec-1970

Read more

Erykah Badu – (2015) But You Caint Use My Phone

Release date: -dec-2015

Read more

B.T. Express – (1975) Non-Stop

Release date: -dec-1975

Read more

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more