Emerson, Lake & Palmer – (1973) Brain Salad Surgery

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Emerson, Lake & Palmer – (1973) Brain Salad Surgery

  • Release date: 1973
  • Label: Manticore
  • Catalog #: 87 302 IT
Terug naar Genre

Rating: Great

Op de hoes is een schedel ingeklemd in een industriële constructie. In een ronde uitsparing is een deel van het gezicht te zien dat bij de schedel hoorde. De hoes is open te klappen, waarna het volledige gezicht te zien is. Deze hoes is een klassieker van de hand van H.R. Giger en vormt de verpakking van de vierde lp van Emerson, Lake & Palmer, “Brain Salad Surgery”, de eerste uitgave op het eigen label Manticore. Het verhaal gaat dat deze aparte titel afkomstig is uit een stukje tekst uit de hit van Dr. John Right Place, Wrong Time: “Just need a little brain salad surgery…”. Dit verving de werktitel “Whip Some Skull On Yer”.

Het trio kreeg hulp van Peter Sinfield, die net als Greg Lake een ex-lid van King Crimson was. Hij had een groot aandeel in de teksten. Jerusalem is een bewerking van de hymne van Hupert Parry. Keith Emerson liet hierop voor de eerste keer het prototype van de eerste polyphonische synthesiser, de Moog Apollo, horen. Het pregnante toetsenspel van de meester schalt direct uit de boxen, maar meteen is duidelijk dat hier een hechte band aan het werk is. Interessant is ook Toccata. Emerson bewerkte hiervoor het vierde deel van het eerste pianoconcert van de Argentijnse componist Alberto Ginastera en trekt stevig van leer met vervreemdende geluidseffecten. Carl Palmer mag in een solo ook even lekker tekeer gaan. Stil…You Turn Me On is zo’n typische ELP ballad. De warme stem en gitaar van Greg Lake zijn leidend, maar er is ook subtiel spel van Emerson te horen. Dit is een erg aangenaam rustpuntje in het toetsengeweld. Benny The Bouncer is een niemendalletje, wat honky tonk klanken maken de luisteraar warm voor de apotheose.

Magnus opus van de lp, en een van de spraakmakendste werken uit het hele oeuvre van ELP, is het ongeveer dertig minuten lange Karn Evil 9. Dit paste niet op één lp-kant, dus werd kant 1 met het eerste stuk afgesloten. De rest van het uit drie impressies bestaande werkstuk beslaat heel kant twee. In het tweede deel van de 1st impression zingt Greg Lake de historische zin: “Welcome back, my friends, to the show that never ends.” Hij zingt vol emotie en met overgave en laat een behoorlijke elektrische gitaarsolo horen, een bijzonderheid in het werk van deze band. Het is een en al spektakel, waarbij Keith Emerson alle remmen losgooit. Hij soleert onnavolgbaar op Hammond en Moog, maar laat ook afwisselende, soms ook ingetogen, pianostukken horen. Dit is het enige ELP nummer waaraan hij ook een vocale bijdrage levert.

Met het in 1972 uitgebrachte Trilogy, vestigden ELP hun naam als topband definitief. Ook op “Brain Salad Surgery” horen we deze Britten op hun best. Het gaat er soms stevig aan toe en Emerson lijkt de grenzen op te zoeken met wat hij aan geluiden en effecten uit zijn toetsen kan halen. Met een korte ballad en een extreem lange epic als hoogtepunten, behoort dit tot het beste van hun oeuvre. Het niveau van “Brain Salad Surgery” zouden ze later echter niet meer halen.

= Full Album Play List =

OUDER: Jacqueline

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more

Amp Fiddler – (2006) Afro Strut

Release date: -dec-2006

Read more

Ady Suleiman – (2019) Thoughts + Moments Vol. 1 Mixtape

Release date: -dec-2019

Read more

Isley Brothers, The – (1976) Harvest For The World

Release date: -dec-1976

Read more

David Bowie – (1976) ChangesOneBowie

Release date: -dec-1976

Read more

Pink Floyd – (1975) Wish You Were Here

Release date: -dec-1975

Read more