Gregory Porter – (2010) Water

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Gregory Porter – (2010) Water

  • Release date: 2010
  • Label: Motéma
  • Catalog #: 233797
Terug naar Genre Biografie Interview

Rating: Excellent

Deze opname van jazzvocalist Gregory Porter, geproduceerd door Kamau Kenyatta, wordt aangekondigd als een programma van songs gebaseerd op thema’s van liefde en protest. Of het nu hunkert, smacht of zich uitspreekt tegen onrecht, de stem van Porter is duidelijk verstaanbaar in zijn poging om te vertellen hoe hij zich emotioneel voelt.

Terwijl hij stilistisch lijkt op wijlen Gregory Hines, fraseert Porter als Stevie Wonder en articuleert hij de teksten als Kurt Elling, terwijl hij ook technieken van zangers als Jimmy Witherspoon en Joe Williams incorporeert. Porter schreef het meeste materiaal, maar leent ook van de show tune erfenis, of modernisten zoals Wayne Shorter.

Op veel van deze tracks speelt hij alleen met pianist Chip Crawford in preludes of complete duetten, en ze zijn introspectief, zoals je zou verwachten. Dan is er de ode aan het door rellen geteisterde Detroit “1960 What?”, een krachtig en diep stuk dat de wereld eraan herinnert wat er gebeurd is met de eens zo industriële hoofdstad van de wereld.

In hard bop trim, Shorter’s “Black Nile” (met de legendarische James Spaulding als gast altsaxofonist) laat Porter een tekstregel uitschreeuwen die vele jaren geleden door Chicago’s Luba Raashiek werd gedaan, maar Porter’s stem is gespannen en valt uit elkaar. Hoewel Porter op elk nummer met grote overtuiging zingt, is hij effectiever op composities met een lagere toon, zoals het trapsgewijze titelnummer, dat wordt gecomponeerd met een kleine blazerssectie, of in een sentimenteel feest voor het modale, slepende verhaal van compleet liefdesverdriet, “Pretty.”

Zijn solozang op “Feeling Good” is een absolute showstopper van gepersonaliseerde soul. Zonder toe te geven dat liefde niet meer dan een illusie is, speelt Gregory Porter de rol van de afgestompte maar nog steeds hoopvolle romanticus tot het uiterste. Als indrukwekkend, inhoudelijk vocalist zal hij nog veel meer te vertellen hebben tijdens toekomstige verwachte projecten. Hij is samen met Jose James de volgende grote mannelijke vocale jazzster.

= Full Album Play List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Tom Misch – (2014) Beat Tape 1

Release date: -dec-2020

Read more

Curtis Harding – (2017) Face Your Fear

Release date: -dec-2017

Read more

U2 – (1987) The Joshua Tree

Release date: -dec-1987

Read more

Alfa Mist – (2019) Structuralism

Release date: -dec-2019

Read more

Tom Misch – (2016) Reverie EP

Release date: -dec-2016

Read more

Baby Huey – (1971) The Baby Huey Story (The Living Legend)

Release date: -dec-1971

Read more