Gregory Porter – (2013) Liquid Spirit

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Gregory Porter – (2013) Liquid Spirit

  • Release date: 2013
  • Label: Blue Note
  • Catalog #: 0602537431540
Terug naar Genre Biografie Concert

Rating: Excellent

Na twee solide albums op Motema, die beide Grammy nominaties opleverden, maakt zanger en songwriter Gregory Porter zijn Blue Note debuut met Liquid Spirit. Een zanger wiens kwieke vocale stijl weigert zich te laten kooien door jazz, gospel of R&B, zijn warme, uitnodigende bariton gebruikt ze allemaal wanneer hij dat wil. Met de muzikanten die met hem optraden op Be Good uit 2012 — Yosuke Sato en Tivon Pennicott, saxofoons; Chip Crawford, piano; Aaron James, bas, Emanuel Harrold, drums — schreef of schreef Porter mee aan 11 van deze 14 songs.

Er is een dynamische lezing van Billy Page’s hard-groovende “The In Crowd” dat Porter’s ritmische frasering benadrukt. Hoewel het in de kern een soulnummer is, swingt hij er hard op los. De cover van Max Roach’s en Abbey Lincoln’s “Lonesome Lover” roept de soulvolle post-bop geest van het origineel op en biedt een verfrissend portret van de beheersing van de zanger over zijn eigen hoge bereik.

De covers daargelaten, de echte kracht van Liquid Spirit ligt in Porters songs: zijn teksten en melodieën zijn even rijk als zijn stem. Opener “No Love Dying Here” bewandelt een lijn tussen jazz en soul; de levensbevestigende woorden worden onderstreept door de moeiteloze overtuiging en autoriteit in zijn zang, terwijl Sato’s altsaxofoon solo de tekst bevestigt. De vingervlugge, handkloppende gospelgroove in het titelnummer wordt versterkt door saxofoons en de trompet van Curtis Taylor. De call-and-response tussen Porter en James’ bas is smakelijk, en je hoort een spoor van Donny Hathaway in de bevelende, oprechte voordracht van de zanger. “Hey Laura” wordt gekenmerkt door Porter’s relaxte maar volkomen oprechte manier van zingen, en het pleidooi van zijn hoofdpersoon aan het object van zijn affectie geeft een knock-out emotionele punch. “Brown Grass” is een goede tweede in de emotionele punch afdeling; het is een liefdesliedje om zeker te zijn, maar een droeviger een. Porter verwoordt de spijt van zijn protagonist eenvoudig en eerlijk, en daardoor resonerend.

Ondanks zijn vernieuwende vermogen om verschillende muzikale genres moeiteloos te combineren, te verschuiven en naar zijn hand te zetten, is Porter militant old school — check “Musical Genocide,” waarin hij de muziek van het verleden viert met een knallende piano, hardgroovende blazers, funky Rhodes, en aanzwellende B-3. Op de tedere ballade “Wolfcry” wordt hij alleen begeleid door Crawford; het is zo hip en melodieus rijk, dat het gemakkelijk gezongen had kunnen worden door een jonge Nat Cole. De manier waarop hij en zijn band zich door blues, jazz, gospel en R&B bewegen — tegelijkertijd — op de declamerende getuigenis “Free” is adembenemend. De intro van “Movin'”, aan het eind van de set, doet denken aan Bill Withers, maar Porter schakelt al snel naar een hogere versnelling met de blazers die de eindes van zijn gezongen lijnen accentueren. Terwijl zijn eerste twee opnames met hun belofte een groot nieuw talent onthulden, is Liquid Spirit artistiek gezien een enorme stap voorwaarts, en voor de luisteraar een oefening in muzikale inspiratie.

= Full Album Play List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Alfa Mist – (2021) Bring Backs

Release date: -dec-2021

Read more

Tom Misch – (2014) Beat Tape 1

Release date: -dec-2020

Read more

Curtis Harding – (2017) Face Your Fear

Release date: -dec-2017

Read more

U2 – (1987) The Joshua Tree

Release date: -dec-1987

Read more

Alfa Mist – (2019) Structuralism

Release date: -dec-2019

Read more

Tom Misch – (2016) Reverie EP

Release date: -dec-2016

Read more