Gregory Porter – (2017) Nat “King” Cole & Me

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Gregory Porter – (2017) Nat “King” Cole & Me

  • Release date: 2017
  • Label: Decca/Blue Note
  • Catalog #: 5791499
Terug naar Genre Biografie Interview

Rating: Great

Grammy-winnende zangsensatie Gregory Porter – een van de meest succesvolle jazzartiesten van zijn generatie – bracht het album ‘Nat King Cole & Me’ uit op 27 oktober 2017 op het Decca/Blue Note Label. Het is een zeer persoonlijk eerbetoon aan Nat King Cole – de legendarische crooner die Gregory’s liefde voor muziek heeft aangewakkerd. Het is niet meer dan normaal dat ik naar de bron van mijn inspiratie ga en waar ik vandaan kom. En die wortel is mijn moeder en gospelmuziek en Nat King Cole,’ zegt hij.

Het 12 tracks tellende album werd opgenomen in de AIR Studios in Londen en bevat een aantal van Gregory’s favoriete Nat King Cole nummers, waaronder ‘Smile’, ‘L-O-V-E’ en ‘Nature Boy’. Er is ook een door Nat geïnspireerd arrangement van Gregory’s eigen nummer ‘When Love Was King’, oorspronkelijk uitgebracht op zijn miljoenenverkopende hitalbum, ‘Liquid Spirit’.

Voor Gregory Porter gaat de invloed van Nat King Cole op zijn leven en muziek diep, een lijn die teruggaat tot enkele van zijn vroegste jeugdherinneringen, en culmineert in de release van zijn nieuwe album ‘Nat King Cole & Me’. Gregory legt uit: “Toen ik vijf of zes jaar oud was, vulde Nat’s muziek een leegte in mij. Mijn vader was niet in mijn leven en toonde geen interesse in mij of het opvoeden van mij en Nat’s woorden waren de levenslessen, woorden van wijsheid en vaderlijke raad die ik nodig had’.

Gregory’s liefde voor Nat’s muziek bloeide zo sterk op dat hij een semi-autobiografische musical schreef, eveneens genaamd ‘Nat King Cole & Me’, die in 2004 in première ging. Na het stuk had ik een lichter gevoel over mijn vader en een diepere waardering voor zowel mijn moeder als de geweldige muziek van Nat King Cole,’ zegt Gregory. Hij vond zijn stem ook door zijn eigen songwriting – Het was pas toen ik de musical schreef dat ik mezelf een songwriter kon noemen. Daarvoor schreef ik verschillende gedichten, maar die hadden geen muziek.

‘Nat King Cole & Me’ is de opvolger van zijn Grammy-winnende albums ‘Liquid Spirit’ (2013) en ‘Take Me to the Alley’ (2016). ‘Liquid Spirit’ bracht Gregory van de grootste naam in de jazzscene naar een van de meest gewilde zangers die er vandaag de dag rondlopen, waarbij hij uitverkochte shows geeft in het hele Verenigd Koninkrijk en wordt uitgenodigd om op te treden in high profile tv-programma’s, waaronder The Graham Norton Show, Strictly Come Dancing en de BBC Music Awards. Hij is uitgegroeid tot een nationale schat in het Verenigd Koninkrijk, die meerdere malen voor de koningin heeft gezongen, evenals voor grote muziekfestivals zoals Glastonbury, waar hij optrad op de Pyramid Stage naast mensen als Muse, Adele en Coldplay. Gregory’s vermogen om genres te overstijgen strekt zich zelfs uit tot zijn verrassende dance hit ‘Liquid Spirit Claptone Remix’, die een van de meest populaire tracks op Ibiza werd.

Nadat hij het publiek heeft veroverd met zijn rijke en soulvolle stem, kan er geen beter moment zijn voor Gregory om terug te keren naar de muziek die hem in eerste instantie inspireerde om zanger te worden. Over Nat’s nalatenschap en invloed zegt Gregory: “Hij was enig in zijn soort. Hij liet zulke geweldige muziek na – zulke mooie dingen om naar te luisteren dat je niet anders kan dan beïnvloed worden door dat buitengewone timbre, stijl, en ultieme cool.

= Full Album Play List =

= Track List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

B.T. Express – (1975) Non-Stop

Release date: -dec-1975

Read more

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more

Amp Fiddler – (2006) Afro Strut

Release date: -dec-2006

Read more

Ady Suleiman – (2019) Thoughts + Moments Vol. 1 Mixtape

Release date: -dec-2019

Read more

Isley Brothers, The – (1976) Harvest For The World

Release date: -dec-1976

Read more

David Bowie – (1976) ChangesOneBowie

Release date: -dec-1976

Read more