Imagination – (1981) Body Talk

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Imagination – (1981) Body Talk

  • Release date: 1981
  • Label: Red Bus Records
  • Catalog #: WEA 58 371
Terug naar Genre

Rating: Good

Imagination’s Body Talk was een schitterende doorbraak voor zowel de groep als de producers en co-songwriters, Tony Swain en Steve Jolley (die beiden zouden samenwerken om Spandau Ballet en Bananarama te produceren).

Body Talk was niet alleen een van de beste debuutalbums van 1981, het blijft ook een van de beste pop-georiënteerde R&B albums van het decennium waarin het werd uitgebracht. Ook al nam de kwaliteit drastisch af na de eerste drie nummers, het bleef een uitzonderlijke plaat; dat eerste stuk van 18 minuten komt het dichtst bij perfectie als een plaat maar kan komen. Op de eerste twee nummers bewijzen Jolley en Swain meesters te zijn in het trage en het eenvoudige, twee eigenschappen die een ideale achtergrond vormen voor de groep.

Terwijl de meeste albums uit die tijd openden met één of twee upbeat nummers om de aandacht van de luisteraar te trekken, begint Body Talk met twee nummers die stromen als lava. Ze zijn ook net zo heet; “Body Talk”‘s erotische prutteling is gebaseerd op een vasthoudend, onveranderlijk ritme dat wordt versierd door incidentele piano vamps, keyboard druppels, aanzwellende synth noten, en drie zachte stemmen. “So Good So Right” voert het tempo een beetje op en is nog hypnotiserender.

Zo repetitief als het is, het heeft zijn zeven minuten nodig om tot rust te komen en zijn betovering te ontketenen. Het derde nummer, “Burnin’ Up” — een favoriet van Warehouse DJ Frankie Knuckles — was zijn tijd enkele jaren vooruit en had een immense invloed op de housemuziek van Chicago, met name op nummers als Marshall Jefferson’s “Move Your Body”. Het is door en door een danstrack, maar de open ruimtes, het losse gevoel en de vloeiende pianoloopjes passen meer bij de tegels van de dansvloer dan bij de verfomfaaide lakens die door het openingsnummer worden veroorzaakt.

Een dipje vanaf hier is te verwachten, maar het is nauwelijks een steile daling; zowel het clubachtige, met echo gevulde “Flashback” als het stemmige “In and out of Love” ondersteunen de uitmuntendheid van dit magere album.

= Full Album Play List =

= Track List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Simple Minds – (1982) New Gold Dream (81-82-83-84)

Release date: -dec-1982

Read more

Azymuth – (1980) Outubro

Release date: -dec-1980

Read more

Curtis Mayfield – (1970) Curtis

Release date: -dec-1970

Read more

Erykah Badu – (2015) But You Caint Use My Phone

Release date: -dec-2015

Read more

B.T. Express – (1975) Non-Stop

Release date: -dec-1975

Read more

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more