Isaac Hayes – (1971) Black Moses

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Isaac Hayes – (1971) Black Moses

  • Release date: 1971
  • Label: Stax
  • Catalog #: 2628004
Terug naar Genre

Rating: Great

De pure vasthoudendheid — zij het ontegenzeggelijk passend — van deze dubbel-LP set heeft Black Moses (1971) tot een van Isaac Hayes’ meest vereerde en bekendste werken gemaakt. De multi-instrumentale singer/songwriter en producer was een centrale figuur in de Memphis soul muziek revolutie van het midden van de jaren ’60. Samen met Booker T. & the MG’s, schreef en speelde Hayes op meer Stax platen dan welke andere artiest dan ook.

Tegen de tijd van deze release — zijn vijfde in totaal, en eerste dubbel-LP set — had Hayes zich stevig gevestigd als een progressieve soul artiest. Zijn langgerekte en goed ontwikkelde R&B jams, evenals zijn hese sexy gesproken “raps,” werden belangrijke componenten in zijn kenmerkende geluid.

Black Moses bevat niet alleen die leidmotieven, maar bevestigt ook Hayes capaciteiten als een onmiskenbaar origineel arrangeur. Hoewel een groot deel van het album uit covermateriaal bestaat, zijn alle partituren op zo’n fundamentele manier opnieuw geconfigureerd en aangepast dat voor sommige luisteraars deze vertolkingen als definitief dienen.

Dit geldt zeker voor de uitgebreide bewerkingen van Jerry Butler’s “Brand New Me” en Esther Phillips’ “You’re Love Is So Doggone Good” — beide worden voorafgegaan door de gesproken prelude op de coïtus die in elke aflevering van “Ike’s Rap” te vinden is. De twee nummers van Curtis Mayfield – “Man’s Temptation” en “Need to Belong to Someone” – zijn ook de moeite waard vanwege de lagen van smaakvol gescoorde orkestratie – zowel van Hayes als van zijn oude compagnon Johnny Allen. De inspanningen van het duo blijven fris en kritisch, in plaats van de gedateerde ersatz strijkers en blazerssecties waarmee imitators de soul- en popcharts en radiogolven overspoelden in het midden van de jaren ’70. Hayes’ eigen compositie, “Good Love”, herinnert aan de upbeat en jive talkin’ “Hyperbolicsyllabicsesquedalymistic” van Hot Buttered Soul (1969), met toevoeging van wat pikante en sexy dubbelzinnigheid in het refrein.

= Full Album Play List =

= Track List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Simple Minds – (1982) New Gold Dream (81-82-83-84)

Release date: -dec-1982

Read more

Azymuth – (1980) Outubro

Release date: -dec-1980

Read more

Curtis Mayfield – (1970) Curtis

Release date: -dec-1970

Read more

Erykah Badu – (2015) But You Caint Use My Phone

Release date: -dec-2015

Read more

B.T. Express – (1975) Non-Stop

Release date: -dec-1975

Read more

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more