Isaac Hayes – (1971) Black Moses

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Isaac Hayes – (1971) Black Moses

  • Release date: 1971
  • Label: Stax
  • Catalog #: 2628004

 

De pure consistentie – hoewel ontegensprekelijk passend – heeft van dit dubbele album Black Moses (1971) een van de meest gewaardeerde en bekendste werken van Isaac Hayes gemaakt . De multi-instrumentale singer/songwriter en producer was een centrale figuur in de Memphis soul-muziekrevolutie van het midden van de jaren zestig. Naast Booker T. & the MG’s, schreef en speelde Hayes op meer Stax albums dan enige andere kunstenaar. Tegen de tijd van deze release – zijn vijfde overall en eerste dubbel album – had Hayes zichzelf stevig gevestigd als een progressieve soulartiest.

Zijn langgerekte en goed ontwikkelde R&B-jams, evenals zijn schorre stem en sexy gesproken “raps”, werden sleutelcomponenten in zijn kenmerkende geluid. Black Moses neemt deze leitmotieven niet alleen op, maar bevestigt ook de vaardigheden van Hayes als een onmiskenbaar originele arrangeur.
Hoewel het overgrote deel van het album bestaat uit covermateriaal, zijn alle nummers zo fundamenteel opnieuw geconfigureerd en aangepast dat deze uitvoeringen voor sommige luisteraars als definitief fungeren. Dit geldt zeker voor de uitgebreide heruitvoeringen van Jerry Butlers ‘Brand New Me’ en Esther Phillips ‘ You’re Love Is So Doggone Good ‘- die beide worden voorafgegaan door de gesproken voorspel tot coïtus die te vinden is in elk respectief deel van “Ike’s Rap.” Het paar Curtis Mayfielddeuntjes – “Man’s Temptation” en “Need to Belong to Someone” – zijn ook de moeite van het vermelden waard voor de lagen van smaakvol gescoorde orkestratie – van zowel Hayes als zijn oude partner Johnny Allen .
De inspanningen van beiden blijven fris en veeleisend, in plaats van de gedateerde ersatz-snaren en hoornsecties waar imitators halverwege de jaren zeventig de ziel en pop hitlijsten en luchtgolven overhielden. Hayes ‘eigen compositie,’ Good Love ‘, herinnert de opgewekte en jieve talkin’ “Hyperbolicsyllabicsesquedalymistic” van Hot Buttered Soul (1969), en voegde wat pittige en sexy dubbelzinnigheid toe aan het refrein.

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Sharon Jones & The Dap-Kings – (2014) Give The People What They Want

Release date: -dec-2014

Read more

Roberta Flack – (1969) First Take

Release date: -dec-1969

Read more

Gregory Porter – (2010) Water

Release date: -dec-2010

Read more

Michael Kiwanuka – (2016) Love & Hate

Release date: -dec-2016

Read more

JMSN – (2016) It Is

Release date: -dec-2016

Read more

St. Germain – (2000) Tourist

Release date: -dec-2000

Read more