Joe Cocker – (1970) Mad Dogs & Englishmen

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Joe Cocker – (1970) Mad Dogs & Englishmen

  • Release date: 1970
  • Label: A&M Records
  • Catalog #: AMLD 6002
Terug naar Genre

Rating: Great

Het beluisteren van dit album brengt heel wat herinneringen naar boven. Mad Dogs & Englishmen was zowat het meest uitgebreide album dat A&M Records ooit had uitgebracht, in 1970, een dubbele LP in een drie-luik, uitvouwbare, gatefold hoes, met bijna 80 minuten muziek erin en een ton foto’s, grafieken, en annotatie eromheen. Een live opname die samen met een documentaire film van dezelfde tournee in de V.S. werd gemaakt, opgenomen in de Fillmore East, waar de film een cross-country aangelegenheid was, en de twee waren dus volledig gescheiden entiteiten — ook, omdat mensen de film in die dagen niet konden “kopen”, is de dubbele LP langer in het geheugen blijven hangen, door het feit dat hij in de rekken lag, en ook uit die rekken werd gehaald om te worden afgespeeld.

In tegenstelling tot veel andere “koffietafel”-achtige rock releases uit die tijd, zoals Woodstock en The Concert for Bangladesh, luisterden mensen echt naar Mad Dogs & Englishmen — de meeste inhoud was opwindend, en het geluid, een ware definitie van big-band rock met drie dozijn spelers aan het werk achter de zanger, was uniek. De LP biedt een serieus goed geluid, of het nu alleen Joe Cocker en een pianist en organist zijn in de opening van “Bird on a Wire”, of de hele band die op volle toeren gaat in “Cry Me a River”. Dus je kunt de aanwezigheid van de meerdere drummers waarderen, en het legioen gitaristen en zangers, plus de meerdere toetsenisten. De lead gitaar en solo piano op “Feelin’ Alright,” bijvoorbeeld, komen door, maar dat doen de 34 andere spelers en zangers achter de lead ook.

Deze plaat was ook net zo goed een showcase voor Leon Russell als voor Joe Cocker, wat A&M waarschijnlijk helemaal niet erg vond, want Russell verkocht in die tijd miljoenen platen. Zoals nu bekend is, en zoals in de nieuwe aantekeningen wordt verteld, heeft de tournee waarvan dit album afkomstig is Joe Cocker zo goed als weggevaagd — op psychisch niveau — omdat de muziek op zo’n grote schaal werd gepresenteerd (en er is een moment in de film waar hij het heeft over het opbreken van zijn vroegere begeleidingsgroep, de Grease Band, met een zweem van spijt in zijn stem) en zijn eigen bijdrage werd zo gedempt door Russell’s werk als arrangeur en bandleider. Hij mag dan wel het “slachtoffer” zijn geweest van een soort “kaping”, maar de muzikale resultaten, afgezien van het dubieuze “Give Peace a Chance”, zijn moeilijk te betwisten bij het opnieuw horen van deze plaat, decennia na dato — het is bijna allemaal verfrissend en mooi.

OUDER: Jacqueline

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Sharon Jones & The Dap-Kings – (2014) Give The People What They Want

Release date: -dec-2014

Read more

Roberta Flack – (1969) First Take

Release date: -dec-1969

Read more

Gregory Porter – (2010) Water

Release date: -dec-2010

Read more

Michael Kiwanuka – (2016) Love & Hate

Release date: -dec-2016

Read more

JMSN – (2016) It Is

Release date: -dec-2016

Read more

St. Germain – (2000) Tourist

Release date: -dec-2000

Read more
%d bloggers liken dit: