John Mayer – (2001) Room For Squares

Het Bejaarde Plaatjes Huis

John Mayer – (2001) Room For Squares

  • Release date: 2001
  • Label: Music On Vinyl
  • Catalog #: MOVLP364
Terug naar Genre

Rating: Great

Na een kleine buzz te hebben gemaakt met de Inside Wants Out EP, huurde John Mayer veteraan producer John Alagía (bekend van zijn werk met de Dave Matthews Band) om zijn full-length debuut met commerciële glans op te poetsen.

Het in september 2001 uitgebrachte Room for Squares bleek een goed getimed album te zijn, dat rustig het einde inluidde van de gloriedagen van de tienerpop met slimme woordspelingen, vernuftige akkoordenschema’s en volwassen songwriting. Nummers als “No Such Thing” en “Neon” mengden jazzakkoorden met verteerbare refreinen, en vormden zo een soort intelligente, college-educated pop hybride die zowel veeleisende luisteraars als mainstream fans aansprak.

Het deed natuurlijk geen pijn dat Mayer het album ook vulde met meer rechttoe rechtaan nummers — in het bijzonder “Your Body Is a Wonderland,” een bruisend stukje slaapkamerpop dat hielp zijn vrouwelijke publiek uit te breiden. Mayer’s snel beroemd te worden gitaarsolo’s en bluesy, Stevie Ray Vaughan-achtige riffs waren echter sterk afwezig in de mix, omdat hij het grootste deel van zijn fretwerk beperkte tot de akoestische gitaar.

Er was een jam-vriendelijk concert album voor nodig — Any Given Thursday uit 2003 — om het publiek kennis te laten maken met het volledige scala van Mayer’s vaardigheden als gitarist, maar Room for Squares is nog steeds een mooie introductie tot zijn catalogus, waarin hij zijn mix van collegiale pop/rock en gevoelige akoestiek laat horen, terwijl hij slechts een hint geeft naar de genre-hopping kameleon die hij later zou worden.

= Full Album Play List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Jose James – (2012) No Beginning No End

Release date: -dec-2012

Read more

Sharon Jones & The Dap-Kings – (2014) Give The People What They Want

Release date: -dec-2014

Read more

Roberta Flack – (1969) First Take

Release date: -dec-1969

Read more

Gregory Porter – (2010) Water

Release date: -dec-2010

Read more

Michael Kiwanuka – (2016) Love & Hate

Release date: -dec-2016

Read more

JMSN – (2016) It Is

Release date: -dec-2016

Read more