Jose James – (2012) No Beginning No End

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Jose James – (2012) No Beginning No End

  • Release date: 2012
  • Label: Blue Note
  • Catalog #: 509999 73297 1 8
Terug naar Genre Interview

Rating: Excellent

No Beginning No End is de vierde full-length van zanger en songwriter José James, en zijn debuut voor Blue Note. Het is net zo verschillend van zijn vorige platen als ze van elkaar waren. Het twaalftal nummers op dit album contrasteert voortdurend met aspecten van James’ schijnbaar grenzeloze muzikale persoonlijkheid: van funky neo-soul tot elegante balladry tot avontuurlijke pop en R&B. Hij coproduceerde het album met bassist Pino Palladino en Brian Bender. Hij schreef of schreef mee aan acht nummers.

Er is veel muzikale kracht hier van zijn tourende band, labelgenoten Robert Glasper en RG Experiment drummer Chris Dave, langdurige medewerkster Emily King (die hier twee nummers schreef en verschijnt als een duet partner), en Marokkaanse zangeres Hindi Zahra, om enkelen te noemen. De eerste single, “Trouble”, is geworteld in neo-soul met zijn diep funky blazers (hoewel ze kristallijn klinken), strutting, blues-funk baslijn, en rollende B-3, maar glijdt door het genre om iets meer nu dan neo te maken. James’ zijdezachte bariton glijdt moeiteloos over de top, zelfs als hij in zijn frasering Sly Stone’s “If You Want Me to Stay” oproept. “All Over Your Body” wordt gedreven door Palladino’s buikschuddende baslijn, en benadrukt door loops, lagen van live percussie, Rhodes, en schimmige, sexy blazers. James, in slow-burn mode, is misschien niet expliciet, maar hij is ver voorbij suggestief.

“Vanguard” met Glasper’s Rhodes en Dave’s rimshot snare, biedt een geïmpliceerde jazz vibe, maar de hook en de aanstekelijke vamp van het nummer zijn kwikzilveren. Het spookachtige “Birds of Space” is pittige, jazzy, 21e-eeuwse soul die doet denken aan de smaak van James’ Dreamer. “Sword + Gun,” met Zahra, is exotisch. Gebruikmakend van een repetitief gezongen chant, zijn er lagen van gesyncopeerde handclaps, open-mode blazers, en Palladino’s Afro-funk baslijn. Wanneer Zahra haar zang neemt, neuriet James op de achtergrond, terwijl gitaren en krakende snares haar tekst onderbreken.

King’s “Heaven on the Ground” is een duet met de auteur. Akoestische gitaren, geborstelde drums, laag brandende bas, en veel zonneschijn verlichten dit jazz-pop liefdesliedje. (Er zijn twee versies van haar “Come to My Door” hier; ze zingt op de bonus – en betere – akoestische versie die oorspronkelijk verscheen op James’ It’s All Over Your Body EP). Het prachtige titelnummer is een sexy, pruttelende babymaker. James is laag en traag, hunkerend van verlangen terwijl Palladino’s subdiepe bas een impressionistische Rhodes en een subtiele rimshot backbeat inleidt, terwijl ze onder zijn zang glijden. De cover van Amp Fiddler’s “Tomorrow” is een intieme, ruimtelijke pianoballade, met een harmonisch rijk strijkarrangement van Jules Buckley. Zelfs met het ijzige tempo beweegt James zich met een smeulende intensiteit door een reeks subtiele maar intense emotionele uitingen, waarbij hij nooit overdrijft.

No Beginning No End is James’ meest holistische en expansieve opname. Hier vervaagt hij niet alleen de grenzen van de verschillende genres die hij onderzoekt, maar breidt ze ook uit; in het proces, creëert hij een verleidelijke, verfijnde, belangrijke muziek die hem eigen is.

= Full Album Play List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Jose James – (2012) No Beginning No End

Release date: -dec-2012

Read more

Sharon Jones & The Dap-Kings – (2014) Give The People What They Want

Release date: -dec-2014

Read more

Roberta Flack – (1969) First Take

Release date: -dec-1969

Read more

Gregory Porter – (2010) Water

Release date: -dec-2010

Read more

Michael Kiwanuka – (2016) Love & Hate

Release date: -dec-2016

Read more

JMSN – (2016) It Is

Release date: -dec-2016

Read more