Jungle – (2014) Jungle

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Jungle – (2014) Jungle

  • Release date: 2014
  • Label: XL Recordings
  • Catalog #: XLLP647
Terug naar Genre Video

Rating: Excellent

De aanloop naar het titelloze debuutalbum van de Britse indie/neo-funk-act Jungle was er een van berekende geheimzinnigheid. De band kwam eerst uit de ether in de vorm van een aantal video’s met vooral dansers maar geen bandleden. Stills uit deze video’s werden vervolgens gebruikt als persfoto’s en de samenstelling van de band werd vrijwel geheel anoniem gehouden. Het publiek werd alleen meegedeeld dat de kern van de band werd gevormd door de samenwerking van twee producers die simpelweg bekend stonden als “J” en “T.”

Onder deze lagen van intrige en obscuriteit bevonden zich verschillende singles van immens atmosferische neo-soul, zwevende en spookachtige falsetto vocalen die ritmische golven berijden die bestaan uit vettige throwback basslines, vintage drum machine clicks, en ingetogen samples, alles vakkundig gearrangeerd in een perfect pop pakket. Leadoff track “The Heat” is een van de beste voorbeelden van deze formule, met de verschillende hooks van de song aan elkaar geplakt met nauwelijks hoorbare samples van politiesirenes en verschillende elektronische texturen die meer gewicht geven aan de in elkaar grijpende melodieën van de song.

Andere singles zoals “Busy Earnin'” en “Platoon” volgen een gelijkaardig kader, voortbouwend op pseudo-disco ritmes en vreemde synth uitbarstingen aanvullend met crooning, ademloze vocalen die rechtstreeks van een Marvin Gaye album klinken. De singles zijn aanstekelijk en opvallend sterk, en combineren een aanstekelijke songwriting met een vreemde productie die perfect een droombeeld oproept van regenachtige Londense achterafsteegjes waar de personages van deze nummers zouden kunnen wonen. Het lijkt er even op dat Jungle zich zal laten voorstaan op de kracht van de vier of vijf sterke singles, maar tracks als het minimale, James Blake-achtige “Drops”, de jaren ’80 synthpop van “Julia” en de stuwende groove van “Accelerate” zijn allemaal even indrukwekkend, ook al zijn ze niet zo direct als meer gedetailleerde producties als “Time”.

Jungle moet worden opgevat als een compleet statement, dat bij herhaalde beluistering zijn nuances lijkt te onthullen. De details over de identiteit en achtergrond van de bandleden worden al snel irrelevant in het licht van de rijkdom aan intrigerende geluiden die op dit ongelooflijk goed geconstrueerde debuut worden gepresenteerd.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

= Full Album Play List =

OUDERS: Annelies & Erwin

UY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Amp Fiddler – (2006) Afro Strut

Release date: -dec-2006

Read more

Ady Suleiman – (2019) Thoughts + Moments Vol. 1 Mixtape

Release date: -dec-2019

Read more

Isley Brothers, The – (1976) Harvest For The World

Release date: -dec-1976

Read more

David Bowie – (1976) ChangesOneBowie

Release date: -dec-1976

Read more

Pink Floyd – (1975) Wish You Were Here

Release date: -dec-1975

Read more

Earth, Wind & Fire – (1975) Graditude

Release date: -dec-1975

Read more