Khruangbin ‎– (2015) The Universe Smiles Upon You

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Khruangbin ‎– (2015) The Universe Smiles Upon You

  • Release date: 2015
  • Label: Night Time Stories
  • Catalog #: ALNLP40R
Terug naar Genre The Story Of

Rating: Excellent

Het trio Khruangbin uit Houston nam zijn pastorale debuutalbum, “The Universe Smiles Upon You,” op in een schuur in het 300 inwoners tellende stadje Burton, Texas, ver weg van de lichten, het lawaai en de afleidingen van het moderne leven. Zoals de band aan Impose Magazine uitlegde, “creëert de schuur een gevoel van ruimte, sereniteit en creatieve vrijheid. Het is een cruciaal lid van de band.” Elke keer dat ik “The Universe Smiles Upon You” opzette, maakte ik een 40 minuten durende reis naar dat geïsoleerde heiligdom en kon ik naar de schoonheid van de nachtelijke hemel staren en een overheersend gevoel van verbondenheid voelen met iets tastbaars maar onverklaarbaars.

Het album heeft echt een universeel gevoel omdat het niet gebonden is aan een bepaalde periode of stijl. Gitarist Mark Speer en drummer Donald Johnson speelden samen gospelmuziek in Houston voordat ze bassiste Laura Lee in de gelederen opnamen. Als trio bleef de band op zoek naar interessant goede muziek, en ze werden verliefd op de mijmeringen van de Thai-funk uit de jaren zestig en zeventig. Thai-funk door de manier van Houston gospel is zeker een psychedelisch brouwsel, maar je kunt horen hoe goed de band die twee invloeden heeft samengesmolten op de serene afsluiter “Zionsville” of “Two Fish and an Elephant,” dat voorbij waait met de kalmte van de oceaan bij zonsondergang.

Maar deze muziek reduceren als een combinatie van gospel en Thai-funk doet afbreuk aan de elegante creativiteit van deze band. Deze muziek is echt zijn eigen unieke, levendige wereld en de meditatieve ondertoon laat je echt loslaten en ontdekken waar de muziek je kan brengen. “Mr. White” zet de perfecte toon voor het album als je vastgebonden bent aan de aarde op het gedempte maar directe ritme van Johnson en Lee terwijl je meezweeft in de atmosfeer op de warme, brommende tonen van Speer. “Little Joe and Mary” is teder en onschuldig, Speer’s hoge fluittonen op zijn gitaar spelen samen met Lee’s borrelende baslijn.

“The Universe Smiles Upon You” heeft die zeldzame kwaliteit dat het in een loop kan worden afgespeeld zonder dat het oud wordt. Het draait gewoon met de rust van de aarde in de stille uitgestrektheid van de ruimte terwijl de tijd oneindig wordt en we verbonden raken met de verste uithoeken van het universum. Het is onmogelijk om die kunst netjes in een lijstje in je huis te hangen, dus je moet erop uit gaan en het zelf ervaren.

Dit album is in ‘Het Bjaarde Plaatjes Huis’ komen wonen door bemiddeling van onze dierbare vrienden Ariënne & Adriaan.

= Full Album Play List =

= Track List =

OUDERS: Ariënne & Adriaan

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more

Amp Fiddler – (2006) Afro Strut

Release date: -dec-2006

Read more

Ady Suleiman – (2019) Thoughts + Moments Vol. 1 Mixtape

Release date: -dec-2019

Read more

Isley Brothers, The – (1976) Harvest For The World

Release date: -dec-1976

Read more

David Bowie – (1976) ChangesOneBowie

Release date: -dec-1976

Read more

Pink Floyd – (1975) Wish You Were Here

Release date: -dec-1975

Read more