Lee Fields – (2009) My World

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Lee Fields – (2009) My World

  • Release date: 2009
  • Label: Truth & Soul
  • Catalog #: TSLP-007
Terug naar Genre Concert KEXP

Rating: Excellent

In 2018 hebben we Lee Fields in Doornroosje in Nijmegen mogen zien. Een geweldige show, een soul father old scool. De blouse met giga punten en na de pauze in de blote bast met vestje. Telkens de vrouwen op de voorgrond bezingen met LOVE. Een speciale vermelding moet zeker worden gedaan voor de begeleidingsband The Expressions, jonge muzikanten die ondanks hun leeftijd de SOUL weten te vangen.

In tegenstelling populair geloof, was soulmuziek springlevend gedurende een groot deel van de jaren ’80 en ’90, maar terwijl gespecialiseerde zuidelijke labels zoals Malaco en Ichiban nog steeds traditionele R&B schreeuwers een plaats gaven om gehoord te worden, werden de meeste van hun platen gemaakt op het goedkope met synths en drum machines die de plaats innemen van live bands en vindingrijke producties en arrangementen. Gelukkig is een nieuwe generatie soulliefhebbers aan de slag gegaan, met pogingen om een dynamischer en sympathieker geluid op het podium en in de studio vast te leggen, met Sharon Jones & the Dap Kings als een echt doorbraaksucces voor de nieuwe soulscene.

Lee Fields zal misschien nooit zoveel platen verkopen als Jones, maar zijn album My World is een van de stoutmoedigste en meest tot de verbeelding sprekende albums die uit de nieuwe soulrevival zijn voortgekomen. De meeste van Fields’ eerdere albums waren gericht op zijn vocale gelijkenis met James Brown, maar My World laat hem andere aspecten van zijn muzikale persoonlijkheid horen zonder de rauwe en gepassioneerde randen van zijn vocale stijl af te zwakken. In plaats van de J.B.’s na te apen, toveren Fields en zijn begeleidingsband de Expressions een koeler, verfijnd geluid tevoorschijn dat meer lijkt op de Chicago en East Coast soul stijlen van de jaren ’60, terwijl ze een sijpelende hip-hop ritmische onderstroom toevoegen op sommige nummers (met name “Do You Love Me [Like You Say You Do]” en het titelnummer).

Terwijl de instrumentale selecties “These Moments” en “Expressions Theme” de band een welverdiende kans geven om te laten zien wat ze kunnen, maar het is wanneer de Expressions zich vastklampen aan Fields op sterke maar smekende nummers als “The Only One Loving You” en een spectrale versie van “My World Is Empty Without You,” of meer sociaal bewuste nummers als “Money I$ King” dat My World zijn hoogste punten bereikt en Lee Fields laat horen dat hij een van de meest meeslepende soulzangers is die vandaag de dag aan het werk zijn.

= Full Album Play List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Amp Fiddler – (2006) Afro Strut

Release date: -dec-2006

Read more

Ady Suleiman – (2019) Thoughts + Moments Vol. 1 Mixtape

Release date: -dec-2019

Read more

Isley Brothers, The – (1976) Harvest For The World

Release date: -dec-1976

Read more

David Bowie – (1976) ChangesOneBowie

Release date: -dec-1976

Read more

Pink Floyd – (1975) Wish You Were Here

Release date: -dec-1975

Read more

Earth, Wind & Fire – (1975) Graditude

Release date: -dec-1975

Read more