Macy Gray – (2016) Stripped

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Macy Gray – (2016) Stripped

  • Release date: 2016
  • Label: Chesky Records
  • Catalog #: LP389

Terug naar Genre

Rating: Excellent

Tijdens het luisteren op Spotify van mijn aangeboden playlist ‘Discover Weekly’ kwam ik Macy Gray tegen met een nummer van het album ‘Stripped’. Ik ken haar al als Neo Soul zangeres maar had haar nog nooit op een jazz album gehoord. De zoektocht begon en kwam erachter dat Gray zeker geen onbekende is in de jazz, want ze werkte samen met saxofonist David Murrayaan een reeks projecten, en ze beschouwt zichzelf als een jazz-zangeres.

Op dit album herinterpreteert Gray haar eigen materiaal, evenals verschillende covers, allemaal uitgevoerd in een minimalistische sfeer, met maximale emotionele intentie. Gitarist Russell Malone introduceert de bluesachtige “Annabelle”, terwijl Gray zich verzacht met haar kenmerkende ingetogen zang, eindigend met een licht refrein van de band. Een mildere versie van de ‘Bo Diddley-beat’ zet ‘Sweet Baby’ op, gemarkeerd door de gedempte trompet van Wallace Roney .

Gray’s meest identificeerbare nummer, ‘I Try’, wordt opnieuw voorgesteld met jazzgevoeligheid, gedefinieerd door Daryl Johns, wiens akoestische bas het fundament van de muziek is. De relaxte sizzler “Slowly” toont het vermogen van Gray om haar stem te laten horen tegen de wuivende cadans van de band, en “First Time” brengt het behendige penseelwerk van Ari Hoenig naar vorenop drums, voor de perfecte romantische achtergrond. Het pittige ‘She Is not Right For You’ wordt gepresenteerd met een stuwende reggae backbeat; en als een aangename verrassing vaart Bob Marley’s “Redemption Song” zachtjes over het Caribisch gebied op zoek naar rust. De wildcard-track is de Metallica-cover “Nothing Else Matters”, ingesloten in een rechttoe rechtaan bop-arrangement, dat het in een andere dimensie verandert. Roney’s solo op deze melodie laat zien wat een jazzartiest kan doen als hij de ruimte krijgt om zijn ding te doen. Ze houden de sudderende vlam aangestoken met ‘The Heart’, in wat kan worden opgevat als een eigentijdse blues, een idioom waarin Gray passie onder druk toont. De huilende trompet opent en verstrengelt zich in ‘Lucy’, een zwoele weergave van de verovering van liefde, en de beloften die dat met zich meebrengt; Gray speelde met de schunnige teksten en maakte de dubbelzinnigheid pittiger.

Voor mij zijn de beste nummers van dit album;

  1. All

= Full Album Palyer =

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Sharon Jones & The Dap-Kings – (2014) Give The People What They Want

Release date: -dec-2014

Read more

Roberta Flack – (1969) First Take

Release date: -dec-1969

Read more

Gregory Porter – (2010) Water

Release date: -dec-2010

Read more

Michael Kiwanuka – (2016) Love & Hate

Release date: -dec-2016

Read more

JMSN – (2016) It Is

Release date: -dec-2016

Read more

St. Germain – (2000) Tourist

Release date: -dec-2000

Read more