Michael Kiwanuka – (2016) Love & Hate

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Michael Kiwanuka – (2016) Love & Hate

  • Release date: 2016
  • Label: Polydor
  • Catalog #: 4783458
Terug naar Genre Interview

Rating: Excellent

Op zijn ambitieuze tweede album breidt de in Londen geboren Michael Kiwanuka de warme retro-soul van zijn debuut uit 2012, Home Again, verder uit. Met zijn trio van producers en transatlantische opnamelocaties komt Love & Hate aan met het gewicht van hoge verwachtingen. Kiwanuka kondigt zijn intenties vanaf het begin aan en daagt luisteraars uit met “Cold Little Heart”, een prachtig gearrangeerd, tien minuten durend opus van weelderige strijkers en elegante achtergrondzang waarvan de eerste regel pas halverwege komt.

Het is een Homerisch stukje hartverscheurende prog-soul waarin de leadgitaarprestaties van de maker net zo goed tot hun recht komen als zijn rijke, zanderige stem. Het werd medegeproduceerd door Danger Mouse en Inflo, en introduceert ook het zware klankpalet dat in de rest van de tien nummers van het album terug te vinden is, zelfs in de nummers die door Kiwanuka’s vaste medewerker Paul Butler werden geproduceerd.

Waar Home Again uiteindelijk een intieme en zachtere aangelegenheid was, schept Love & Hate enige afstand tussen zanger en publiek terwijl hij zijn wereldvreemde introspecties aanbiedt tegen het raamwerk van jaren ’70 R&B, funk en spaced-out rock. Het actuele sociale commentaar van leadsingle “Black Man in a White World” voelt eenzaam en zwaar aan, ondanks het uptempo, handgeklapte ritme en de lichtvoetige gitaargroove.

Op het hele album is de ruimte tussen de delen op de een of andere manier groter, maar toch voelt elke tamboerijnklap, achtergrondzang, of funky gitaarlick donkerder en ernstiger aan. Het mild psychedelische titelnummer is een midden-album standout waarvan de langzaam brandende branie en epische zeven minuten lengte wordt tegengegaan door het strakke, punchy “One More Night.”

Over het geheel genomen heeft Love & Hate weinig van de luchtige, rustig tokkelende charme van zijn voorganger, maar het vertegenwoordigt een serieuze groei van een artiest die doelbewust zijn grenzen verlegt. Met deze release heeft Kiwanuka een donker, gracieus en aangrijpend artistiek statement afgeleverd, dat het geduld dat nodig is om het te ervaren meer dan waard is.

= Full Album Play List =

= TRack List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Simple Minds – (1982) New Gold Dream (81-82-83-84)

Release date: -dec-1982

Read more

Azymuth – (1980) Outubro

Release date: -dec-1980

Read more

Curtis Mayfield – (1970) Curtis

Release date: -dec-1970

Read more

Erykah Badu – (2015) But You Caint Use My Phone

Release date: -dec-2015

Read more

B.T. Express – (1975) Non-Stop

Release date: -dec-1975

Read more

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more