Miles Davis – (1959) Kind Of Blue

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Miles Davis – (1959) Kind Of Blue

  • Release date: 1959
  • Label: Not Now Music
  • Catalog #: NOTLP120
Terug naar Genre The Story Of

Rating: Excellent

Kind of Blue is niet alleen een artistiek hoogtepunt voor Miles Davis, het is een album dat boven zijn gelijken uittorent, een plaat die algemeen beschouwd wordt als het definitieve jazzalbum. Om het kort te houden, het is de Citizen Kane van de jazz, een werk van grootheid dat vernieuwend en onderhoudend is. Dat betekent misschien niet dat het het beste jazzalbum ooit gemaakt is, maar het is zeker een universeel erkende standaard van uitmuntendheid.

Waarom bezit Kind of Blue zo’n mystiek? Misschien is het omdat deze muziek nooit pronkt met zijn genialiteit. Het lokt luisteraars met de langzame, luxueuze baslijn en de zachte pianoakkoorden van “So What.” Vanaf dat moment verandert de plaat nooit echt van tempo, elk nummer heeft een vergelijkbaar ontspannen gevoel, omdat de muziek gemakkelijk vloeit. Toch is Kind of Blue meer dan easy listening. Het is het toppunt van modale jazztonaliteit en de solo’s zijn opgebouwd uit akkoorden, niet uit de toonsoort, wat de muziek een subtiel verschuivende kwaliteit geeft. Dit alles verklaart nog niet waarom doorgewinterde jazzfans terugkeren naar deze plaat, zelfs nadat ze elke nuance uit het hoofd hebben geleerd. Ze komen terug omdat dit een uitzonderlijke band is – Miles, Coltrane, Bill Evans, Cannonball Adderly, Paul Chambers, Jimmy Cobb, en Wynton Kelly een van de grootste in de geschiedenis, spelend op het hoogtepunt van zijn kunnen.

Zoals Evans zei in de originele liner notes voor de plaat, speelde de band geen van deze stukken door vóór de opname. Davis legde de thema’s en akkoorden uit voor de band draaide, en dan improviseerde de band. Het eindresultaat was wonderbaarlijk, gevuld met uitvoeringen die nog steeds knetteren van vitaliteit. Weinig albums in welk genre dan ook slagen erin om op zoveel verschillende niveaus te werken, maar Kind of Blue doet dat wel. Het kan worden afgespeeld als achtergrondmuziek, maar het beloont het aandachtig luisteren ruimschoots. Het is muziek voor gevorderden die buitengewoon genietbaar is. Het is misschien wat ver gezocht om te zeggen dat als je Kind of Blue niet goed vindt, je niet van jazz houdt, maar het is moeilijk voor te stellen dat het iets anders is dan een hoeksteen van elke jazzcollectie.

= Full Album Play List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Alfa Mist – (2021) Bring Backs

Release date: -dec-2021

Read more

Tom Misch – (2014) Beat Tape 1

Release date: -dec-2020

Read more

Curtis Harding – (2017) Face Your Fear

Release date: -dec-2017

Read more

U2 – (1987) The Joshua Tree

Release date: -dec-1987

Read more

Alfa Mist – (2019) Structuralism

Release date: -dec-2019

Read more

Tom Misch – (2016) Reverie EP

Release date: -dec-2016

Read more