Neil Young – (1972) Harvest

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Neil Young – (1972) Harvest

  • Release date: 1972
  • Label: Reprise Records
  • Catalog #: MS 2032
Terug naar Genre Biografie

Rating: Good

Het vierde album van Neil Young bevat net als het voorgaande album After the Goldrush een verscheidenheid aan nummers. Zowel de folk songs als de stevigere rock nummers komen aan bod op deze plaat van ruim een halfuur. Het album wordt vaak gezien als één van de sterkste van Neil en komt inderdaad uit een periode waarin hij zeer complete albums produceerde.

Out on the Weekend is een geweldige opening van het album dat gesplitst is in een akoestisch en elektrisch gedeelte. Het nummer bevat een goed samenspel van verschillende instrumenten en de mondharmonica wordt ook weer goed bespeeld. Na de sterke opening volgt Harvest waarbij op dezelfde weg wordt doorgegaan. Een geweldig nummer met mooie melodieën en een tekst die er mag wezen, kort maar krachtig. A Man Needs a Maid, ik word bijna emotioneel van dit nummer. Heerlijk die rustige opening op de piano en de boodschap die door dit nummer duidelijk naar voren komt. Tussendoor prachtige melodieën en mooie wisselingen in de weg waar het nummer naar toe gaat.

My life is changing
in so many ways
I don’t know who
to trust anymore
There’s a shadow running
thru my days
Like a beggar going
from door to door

En dan komen we aan bij de grote klassieker en dat is: Heart of Gold. Niet voor niets heeft dit nummer veel voor Neil betekend, tekstueel en muzikaal zit de song goed in elkaar. De mondharmonica speelt een hoofdrol en de ondersteuning van de gitaar vormt een goede sound. De overgang naar “Are You Ready for the Country?” lijkt op het album wat uit de toon te vallen. Het is absoluut geen slecht nummer maar het lijkt niet thuis te horen op het album. Old man heeft wel weer de aansluiting met de rest van het album. Ook weer een prachtig nummer waaruit blijkt dat Neil tekstueel een album van grote klasse had gemaakt.

Old man look at my life,
I’m a lot like you were.
Old man look at my life,
I’m a lot like you were

Op muzikaal gebied bevat There’s a World veel diversiteit met een grote hoeveelheid aan instrumenten. Al kan het met deze afwisseling niet hetzelfde hoogtepunt als A Man Needs a Maid bereiken. De elektrische gitaar komt tevoorschijn en dan weet je al hoe laat het is. De gitaarsolo’s zijn altijd van grote klasse geweest bij good old Neil. Op Alabama bevat de zang ook genoeg goeds. Met The Needle and the Damage Done bewijst hij opnieuw een boodschap goed te kunnen verwerken in een nummer. Melodieus en qua lengte zeer kort. Het einde van het album is er niet minder om met Words (Between the Lines of Age). Het tweede elektrische nummer van Harvest bevat heerlijke solo’s ondersteund door de piano. Dit levert een mooi geluid op en één van de eerste nummers waarop Neil de 5 minuten passeert.

Harvest mag terecht een meesterwerk worden genoemd. Het album komt uit één van de sterkste periodes waarin Neil Young zowel muzikaal als tekstueel op zijn hoogtepunt was. Toch was dit maar het begin van een aantal zeer sterke albums. In de experimentele jaren 80 zakte hij wat weg maar een sterke comeback vond plaats in de jaren 90 met albums zoals Harvest Moon en Sleeps With Angels. 5 juni 2013 bewees hij het nog steeds te kunnen toen hij aantrad in de Ziggo Dome en ook een aantal klassiekers de revue passeerden.

= Full Album Play List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Gregory Porter – (2017) Nat “King” Cole & Me

Release date: -dec-2017

Read more

Amy Winehouse – (2012) At The BBC

Release date: -dec-2012

Read more

Jungle – (2014) Jungle

Release date: -dec-2014

Read more

Isaac Hayes – (1969) Hot Buttered Soul

Release date: 17-jun-2021

Read more

St. Germain – (1995) Boulevard (The Complete Series)

Release date: -dec-1995

Read more

Alfa Mist – (2021) Bring Backs

Release date: -dec-2021

Read more