Osibisa – (1971) Osibisa

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Osibisa – (1971) Osibisa

  • Release date: 1971
  • Label: MCA Records
  • Catalog #: ORL 8152
Terug naar Genre Biografie

Rating: Good

Osibisa’s zelfgetitelde album opende hun unieke mix van Afrikaanse en Westerse muziek voor een breder publiek, met hitlijsten in zowel de VS als Europa. Geproduceerd door Tony Visconti, geeft Osibisa’s buitengewone fusie van Afrikaanse drum beats, kleurrijke ritmes, en rock-geïnspireerde keyboard en hoorn partijen een expansief geluid dat ontelbare muzikale invloeden bevat. Zelfs de melodieën nemen stukjes rhythm & blues en moderne rock en voegen die toe aan de begeleidende percussie beats om te komen tot een eigentijds gevoel met een avant-garde sfeer.

Tracks als “Dawn,” “Phallus C,” en “Oranges” nemen fragmenten van traditionele jazz en jazz fusion voornamelijk door de fluit en saxofoon in hun kern op, maar vormen het resultaat vervolgens zo dat het lijkt op het ware erfgoed van de band. Elk nummer roept een zekere Afrikaanse mystiek op met zijn gespannen ritmes en semi-primordiale tempi. Het meest indrukwekkende nummer, “Music for Gong Gong”, werd een kleine hit in Groot-Brittannië dankzij de goed uitgebalanceerde vocale lading en de schoonheid die voelbaar is in de geschakeerde lagen van gitaar, orgel en drumwerk. In zowel “Ayiko Bia” als “Akwaaba” komen Osibisa’s Ghanese en Nigeriaanse wortels tot leven door het gebruik van fluit, bugel en trompet — niet bepaald de traditionele instrumenten van West-Afrika, maar ze worden getransformeerd en gevormd om het fundamentele geluid van de band over te nemen.

Wat misschien wel het meest overheersende aspect aan Osibisa is, is dat de uitgebreide mix van instrumenten en de speelse teksten net genoeg van een modern element in het album injecteren dat het er goed van weerhoudt om als wereldmuziek of als new age te worden bestempeld.

= Full Album Play List =

= Track List =

OUDER: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Simple Minds – (1982) New Gold Dream (81-82-83-84)

Release date: -dec-1982

Read more

Azymuth – (1980) Outubro

Release date: -dec-1980

Read more

Curtis Mayfield – (1970) Curtis

Release date: -dec-1970

Read more

Erykah Badu – (2015) But You Caint Use My Phone

Release date: -dec-2015

Read more

B.T. Express – (1975) Non-Stop

Release date: -dec-1975

Read more

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more