Osibisa – (1971) Osibisa

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Osibisa – (1971) Osibisa

  • Release date: 1971
  • Label: MCA Records
  • Catalog #: ORL 8152

Osibisa het titelloze album stelde hun unieke mix van Afrikaanse en westerse stijl van muziek open aan een breder publiek en bestegen de hitlijsten van zowel de VS en Europa. Geproduceerd door Tony Visconti, Osibisa’s buitengewone menger van Afrikaanse drum beats, kleurrijke ritmes, en rock-geïnspireerde toetsen en de trompet riffs geven het een expansieve geluid dat talloze muzikale stromingen beïnvloedt. Zelfs de melodieën nemen stukjes R&B en moderne rock mee en brengt hen naar de begeleidende percussie beats met een eigentijdse sfeer om tot avant-gardistische sfeer te komen. Tracks zoals “Dawn”, “Fallus C” en “Oranges” herbergen fragmenten van traditionele jazz en jazz fusion voornamelijk vanwege de fluit en saxofoon in hun kern, maar vervolgens mode het resultaat om te lijken op de band waar erfgoed.

Elk nummer roept een bepaalde Afrikaanse mystiek op met zijn gestrest ritmes en semi-primordial tempi. De meest indrukwekkende track, ” Music for Gong Gong “, werd een hit in het Verenigd Koninkrijk dankzij de goed evenwichtige vocale inbreng en de schoonheid die wordt gevoeld in de enkelvoudige lagen van gitaar, orgel en drum. In zowel “Ayiko Bia” en “Akwaaba”, komen Osibisa’s Ghanese en Nigeriaanse wortels tot leven door het gebruik van de fluit, bugel en trompet – niet prese de traditionele instrumenten van West-Afrika, maar ze zijn omgezet en overgoten over de sound van de band. Wat wellicht het meest dominante aspect over Osibisa is, is dat de enorme mix van instrumenten en de speelse lyrics net genoeg van een moderne elementen in het album brengt dat het weerhoudt om geëtiketteerd te worden als wereldmuziek of New Age.

“…Early one morning in the heart of Africa ….”  Dit maakt deel uit van het gesproken intro van het album en zet daarmee de sfeer. Osibisa is de hypermoderne Afrorock band en het eerste en beste album is ‘Osibisa’. Wat Santana was voor de Latijnse rock, smelt deze band verschillende stijlen te samen tot een nieuw muzikaal idioom. Wanneer dit album in 1970 uitkwam gaf het schokgolven die vandaag nog worden gevoeld. Als je twijfelt, gewoon luisteren. Deze band zijn scheppers van tijdloze muziek.

De Afrika en de West-Indische muzikanten kwamen samen in de hothouse omgeving van Londen, verkregen het beste productieteam in de vorm van Tony Visconti en Martin Rushent, en gingen over tot het wijzigen van het muzikale landschap met deze baanbrekende release. Ze smolten Afrikaanse Highlife stijl met de opkomende funk en rock van de late jaren 1960 uit Amerika samen tot een nieuwe sound. Combineer de Hendrix geïnspireerde gitaar van Wendell Richardson, uit Antigua, trompetten en hoorns van Mac Tontoh en Teddy Osei uit Ghana. En niet te vergeten de orgel van Robert Bailey uit Trinidad en een paar meer geïnspireerd muzikanten. De beat is oer, soms trance-achtige en altijd vrolijk melodische.

Misschien waren Fela Kuti en Manu Dibango de enige muzikanten die dit soort dingen doen op het wereldtoneel op dat moment. Maar het ensemble aan optredens die we hier krijgen zijn uniek; de verschillende instrumenten die alle een cruciale rol spelen in het ontwikkelen van deze unieke sound. Er is een ‘jamming’ element aanwezig maar alleen ten dienste van de vaak ingewikkelde nummers. En de nummers nemen je mee op een reis van de opbouwende percussie intensiteit van “The Dawn” naar de sociaal bewuste tekst van ‘Think about the People‘. Gooi daarbij een briljante afbeelding voor de cover en het album en een landmark release is gerealiseerd.

BIOGRAFIE: Osibisa

OUDER: Annelies & Erwin

Purchase on Discogs

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Sharon Jones & The Dap-Kings – (2014) Give The People What They Want

Release date: -dec-2014

Read more

Roberta Flack – (1969) First Take

Release date: -dec-1969

Read more

Gregory Porter – (2010) Water

Release date: -dec-2010

Read more

Michael Kiwanuka – (2016) Love & Hate

Release date: -dec-2016

Read more

JMSN – (2016) It Is

Release date: -dec-2016

Read more

St. Germain – (2000) Tourist

Release date: -dec-2000

Read more