Pink Floyd – (1973) The Dark Side of the Moon

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Pink Floyd – (1973) The Dark Side of the Moon

  • Release date: 1973
  • Label: Harvest
  • Catalog #: SHVL 804
Terug naar Genre Biografie Interview

Rating: Excellent

Pink Floyd is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van de psychedelische rockmuziek door de vele experimentele albums die ze door de jaren heen hebben gemaakt. Na een periode met de eerste leadzanger en gitarist Syd Barrett voegde David Gilmour zich in 1967 bij de band en nam in 1968 de rol van Syd over. Dit leidde uiteindelijk tot een transformatie tot één van de succesvolste bands uit de muziekgeschiedenis in de progressieve en symfonische muziek. In 1973 verscheen het uiterst succesvolle album The Dark Side of the Moon dat uitgroeide tot één van de beste verkochte albums ter wereld. Het album wordt gekenmerkt door de verschillende muzikale experimenten met gebruik van synthesizers, gitaren en toegevoegde effecten.

Het album opent met het kenmerkende geluid van een hartslag in Speak to Me waarna de overgang naar Breathe wordt doorgezet. De muzikale technieken en symfonische geluiden zijn goed hoorbaar en David opent gelijk met zijn prachtig echoënde stem. Het instrumentale On the Run is een psychedelische rollercoaster waarin de experimentele geluiden mooi naar voren komen. Je hoort hier de geluiden die Pink Floyd op de synthesizer ontwikkelde waarna het nummer doorloopt in het klokkenspel van Time, schitterend ontwikkeld door Alan Parsons. Het is het begin van een langdurige intro die op een rustige manier toewerkt naar de teksten gezongen door Gilmour en Wright. De mix van gitaar, drums en effecten ontwikkeld zich op onnavolgbare wijze door het nummer heen. Het gitaarspel van David Gilmour en de solo’s die hij in het nummer brengt zijn van hoog niveau en stuwen het nummer tot grote hoogte.

Ticking away the moments
That make up a dull day
Fritter and waste the hours
In an off-hand way

Kicking around on a piece of ground
In your home town
Waiting for someone or something
To show you the way

The Great Gig in the Sky wordt op een rustige wijze geopend door het pianospel uitmuntend in de zweverige stem van Clare Torry die het nummer een mooie ontwikkeling geeft. Bij het openen van de kassalades bij het begin van Money weet je gelijk waar het nummer over gaat en het is daarom ook op slimme wijze gekozen. Het nummer heeft wat meer het karakter van een poptrack en verscheen daarom niet onterecht op single. Het was duidelijk dat ook Pink Floyd het commerciële succes van een single nodig had om de plaat wat meer onder de aandacht te brengen. Het nummer is daarom niet minder sterk want qua opbouw zit het uitstekend in elkaar met verschillende instrumentale delen en de teksten van Roger Waters. Het orgel vormt de rustige intro van Us and Them waarbij de drums gespeeld door Nick Mason langzaam opkomen. De saxofoon voegt net dat beetje extra toe aan de zang en de sterke songtekst. Naar het einde toe worden de instrumenten steeds feller en het geluidsniveau zwelt aan om weer terug te komen bij de zang van Gilmour.

Us and Them
And after all we’re only ordinary men
Me, and you
God only knows it’s not what we would choose to do
Forward he cried from the rear
and the front rank died
And the General sat, as the lines on the map
moved from side to side

Het instrumentele Any Colour You Like vormt de overgang van Us and Them naar Brain Damage. Een goed ontwikkelde experimentele sessie waarna de stem van Waters het korte Brain Damage op een schitterende wijze vertolkt waarbij The Dark Side of the Moon voorbij komt. Het slot van deze album klassieker wordt eruit geknald met Eclipse wat een verlengde van Brain Damage is en wordt afgesloten met de hartslag van het begin van het album.

The Dark Side of the Moon is niet onterecht tot één van de beste verkochte albums uitgegroeid. Met de experimentele en symfonische geluiden waren de mannen van Pink Floyd hun tijd ver vooruit en hebben ze een album neergezet wat één geheel vormt. De nummers lopen op schitterende wijze in elkaar over en zowel het instrumentele deel als de geweldige teksten vormen een hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis.

= Full Album Play List =

OUDERS: Annelies & Erwin - Jacqueline - Truida

BUY AT DISCOGS

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more

Amp Fiddler – (2006) Afro Strut

Release date: -dec-2006

Read more

Ady Suleiman – (2019) Thoughts + Moments Vol. 1 Mixtape

Release date: -dec-2019

Read more

Isley Brothers, The – (1976) Harvest For The World

Release date: -dec-1976

Read more

David Bowie – (1976) ChangesOneBowie

Release date: -dec-1976

Read more

Pink Floyd – (1975) Wish You Were Here

Release date: -dec-1975

Read more