Santana – (1970) Abraxas

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Santana – (1970) Abraxas

  • Release date: 1970
  • Label: CBS Records
  • Catalog #: S 64087
Terug naar Genre Concert

Rating: Excellent

Na zijn debuutalbum brengt Carlos Santana een nieuw en majestueus album op tafel. Hij stelde zichzelf op de proef en verlegde grenzen, met de hulp van de geweldige band achter hem die ook een rol speelde in een van de onvergetelijke optredens op het Woodstock festival van 1969. Santana’s visies waren liefde, kennis, en natuurlijk muziek.

Met Abraxas kon hij zijn roots kanaliseren, van blues en jazz, tot latin muziek. Hij creëerde een nieuw geluid door genres als fusion en spirituele jazz te combineren, iets waar hij later in zijn muzikale leven aan zou wijden.

De meeste mensen zijn zich er niet van bewust, maar twee van zijn grootste uitblinkers op de plaat, “Black Magic Woman” en “Oye Como Va” zijn ondanks dat covers. “Black Magic Woman” bereikte nummer 4 in de Billboard Hot 100 en was oorspronkelijk geschreven door Peter Green van Fleetwood Mac. Peter Green zou royalty’s blijven ontvangen van Santana’s versie van zijn song.

Terwijl “Oye Como Va” een covernummer was dat oorspronkelijk geschreven en opgenomen werd door de gerespecteerde latin jazz componist Tito Puente.

“Ik ben vergeten wie dat nummer binnenbracht; het was of Carlos of Carabello,” zei Rollie later. “Ik herinner me dat ik bij mezelf dacht: ‘Wat ga ik hierop doen?’ Weet je, ik had echt zoiets van: ‘Heilige koe, ik heb een orgel en een elektrische piano. Wat moet ik doen?’ Ik simuleerde de instrumentatie in principe en speelde het op het orgel.”

Toen Abraxas uiteindelijk werd uitgebracht, werd het een enorm succes, bereikte nummer 1 op de Billboard 200 in de VS en werd vijf keer platina gecertificeerd. Het markeert Santana’s grootste bijdragen, unieke latin, blues en rock fusion, aan de geschiedenis van de rock n’ roll.

= Full Album Play List =

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more

Amp Fiddler – (2006) Afro Strut

Release date: -dec-2006

Read more

Ady Suleiman – (2019) Thoughts + Moments Vol. 1 Mixtape

Release date: -dec-2019

Read more

Isley Brothers, The – (1976) Harvest For The World

Release date: -dec-1976

Read more

David Bowie – (1976) ChangesOneBowie

Release date: -dec-1976

Read more

Pink Floyd – (1975) Wish You Were Here

Release date: -dec-1975

Read more