Simon & Garfunkel – (1966) Sounds Of Silence

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Simon & Garfunkel – (1966) Sounds Of Silence

  • Release date: 1966
  • Label: Colombia Records
  • Catalog #: CBS 62690
Terug naar Genre Biografie

Rating: Good

‘Mr. Tambourine Man’ van The Byrds werd uitgebracht in april van 1965. Het werd al snel de een nummer 1 en hielp het folk-rock geluid populair te maken. Tom Wilson, die Simon & Garfunkel’s eerste album had geproduceerd, had een idee tijdens het luisteren nar dit nummer.

Zijn inspiratie leidde tot de geboorte van een legendarische carrière. Wilson nam een obscure Paul Simon akoestische folk tune van het ‘Wednesday Morning 3 A.M.’ album en voegde een elektrische gitaar, bas en drums toe. Door deze toevoegingen was de nummer een lied, “The Sounds Of Silence.” geboren welke een nummer 1 hit werd. Simon en Garfunkel keerde snel terug naar de studio om hun tweede album op te nemen.

‘Sounds Of Silence’ zou een commercieel ‘coming out party’ voor het duo zijn en het overgangsalbum van hun carrière. Zij werden nu gepositioneerd tussen folk en pop, maar wat nog belangrijker is Paul Simon was begonnen met het schrijven van het soort songs die hem zou stuwen naar bovenste echelon van songwriters.

Deze release wordt aangedreven door de twee grote en onvergetelijke singles die dienen als boekensteunen voor het album. De teksten van het titel nummer zijn gelijk aan ieder nummer die toenmalig werden geproduceerd. Paul Simon ontpopt als een zeldzame meesterverteller van beelden en verhalen. Het is ook een van die zeldzame nummers die een periode en tijd definieert en is direct herkenbaar aan zijn eerste noten. ” I Am A Rock “, vervolgt dit gebruik van beeldspraak. Deze gevoelige en bedachtzame zang van eenzaamheid is poëzie op muziek. De subtiele up-tempo karakter van het lied alleen maar om de impact te vergroten.

Paul Simon laat zijn folk roots niet volledig achter. ‘Richard Corey’ en ‘A Most Peculiar Man’ zijn twee van de donkerste songs die hij zou schrijven, maar ze zouden muzikaal upbeat genoeg om de luisteraar te verrassen. “Richard Corey’ gaat over een man die alles heeft en over een man die in de fabriek werkt en een hekel heeft aan zijn leven. Toch is de man met het perfecte leven, die een kogel in zijn hoofd schiet, wat de andere man niet kan begrijpen. ‘A Most Peculiar Man’ is een lied over het leven en de dood van een persoon die er niet voor anderen toe deed.

‘Kathy’s Song’ is een van de grote vergeten nummers uit de Simon & Garfunkel catalogus. Dit gevoelige en bedachtzame lied van liefde en verlangen geeft een heel persoonlijk kijkje in het leven van Paul Simon.

Er zijn verschillende andere hoogtepunten op het album. ’We’ve Got A Groovy Thing Goin’’ is leunt zo dicht tot rock’ n ‘roll aan wat voor het duo mogelijk is. ‘April Come She Will’ is een kort nummer in de folk traditie van de liefde van het ouder worden met de seizoenen. ‘Blessed’ is een vroege sociaal bewuste nummer. Er is bijbelse beeldtaal (zaligsprekingen), die het lyrische fundament vormt.

Sounds Of Silence heeft zich goed standgehouden door de jaren heen en klinkt nog steeds fris, ondanks het feit dat Simon & Garfunkel het album snel overschaduwden met hun toekomstige albums. Toch blijft het een zeer goed en relevant album.

= Full Album Play List =

OUDERS: Miriam & Guido

BUY AT DISCOGS

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more

Amp Fiddler – (2006) Afro Strut

Release date: -dec-2006

Read more

Ady Suleiman – (2019) Thoughts + Moments Vol. 1 Mixtape

Release date: -dec-2019

Read more

Isley Brothers, The – (1976) Harvest For The World

Release date: -dec-1976

Read more

David Bowie – (1976) ChangesOneBowie

Release date: -dec-1976

Read more

Pink Floyd – (1975) Wish You Were Here

Release date: -dec-1975

Read more