Simply Red – (1989) A New Flame

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Simply Red – (1989) A New Flame

  • Release date: 1989
  • Label: Elektra
  • Catalog #: WX 242
Terug naar Genre

Rating: Great

Dit 10 nummers tellende album opent met leadsingle It’s Only Love, dat een funky intro heeft voordat achtergrondzangeressen zanger Mick Hucknall introduceren. Zijn zang is hier sterk en zelfverzekerd en het nummer bouwt zich perfect op terwijl het er toch in slaagt om enigszins mellow te blijven. Dit nummer is eigenlijk een cover van Barry White’s langer getitelde nummer It’s Only Love Doing Its Thing uit 1978, en het blijft vrij trouw aan het origineel, hoewel niets de fluwelen tonen van White kan vervangen.

Derde single en titeltrack A New Flame is de volgende, en dit is een veel aanstekelijker en opgewekt nummer. Er zijn enkele geweldige bas, gitaar en percussie duels hier, en Mick’s rijke zang verweeft ze allemaal samen. Verrassend genoeg bereikte dit nummer slechts de 17e plaats in de UK charts – ik heb altijd geloofd dat het een veel grotere hit was. Dit wordt gevolgd door You’ve Got It, de vierde en laatste single van het album. Dit was de eerste van twee samenwerkingen tussen Mick en de legendarische liedjesschrijver Lamont Dozier (The Four Tops, The Supremes, Martha Reeves and The Vandellas). Dit is een vrij rustig mid-tempo nummer, hoewel het een beetje stuitert met dank aan wat piano, en het is compleet met een obligate jaren ’80 saxofoon solo in het midden. Ondanks de muziek royalty’s, bleef het nummer steken op #46 in de UK singles chart.

To Be With You is het volgende nummer, en dit is zeker weer een funky nummer – de bas en de ruime koperpartijen zorgen daarvoor. Mick’s vocalen voelen een beetje bedolven in het couplet, hoewel de achtergrondzangeressen helpen om hem op te krikken. Het nummer wordt beter naarmate het vordert – met groot koper dat samengaat met grote Hucknall vocalen.

Het volgende nummer is More, dat af en toe het reggaegeluid van Simply Red overneemt. Dit nummer is een vrij rustige meander, door synths, bas en zang. Dit wordt gevolgd door het tweede van de twee Hucknall/Dozier nummers – Turn It Up, en de titel is toepasselijk. TURN IT UP. Dit is een geweldig nummer, en de vocalen klinken echt uit volle borst. Er is niet echt een aanwijzing wie hier samen met Mick zingt, maar hun stem contrasteert perfect. Dit is een fantastisch nummer, dat echt een single had moeten worden.

Het volgende nummer Love Lays It’s Tune is daarentegen een veel zachter nummer. Opnieuw worden de vocalen van Mick hier perfect gecompenseerd door zijn achtergrondzangeres. Dit nummer zou perfect passen op een van de volgende twee albums (Stars of Life) en staat als een klassiek Simply Red albumnummer. Daartegenover staat weer een rockerig geluid van snerpende gitaren in She’ll Have To Go, hoewel Mick’s zang klinkt alsof hij een lichte karakterstem opzet, terwijl hij een aantal licht sinistere teksten brengt.

De enorme hit If You Don’t Know Me By Now volgt hierop en hoewel dit nummer op praktisch elke bruiloft heeft gespeeld, en in ontelbare films en misschien zelfs reclames, is dit nummer perfect. Het is een van de kortste nummers op het album, maar ook een van de langzaamste – toch voelt het veel langer aan en geeft het Mick veel tijd en ruimte om zijn nadrukkelijke zang te laten horen. Dit is niet alleen een klassieker Simply Red, het is ook een jaren ’80 klassieker… behalve dan dat het natuurlijk een coverversie is van Harold Melvin and The Blue Notes, die een hit hadden met hun versie in 1972. Dit nummer was hun hoogste single ooit (#2 in de UK) tot Fairground uit 1995 de #1 positie innam.

Het album sluit af met Enough, een nummer waarop Mick alleen zingt en niemand anders dan hijzelf de achtergrondzang verzorgt. Dit is een vrij licht jazzy nummer, met een delicate verstrooiing van piano en gitaar die beide helpen om het nummer perfect in de tweede helft te brengen.

= Full Album Play List =

= Track List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Daft Punk – (2013) Random Access Memories

Release date: -dec-2013

Read more

Simple Minds – (1982) New Gold Dream (81-82-83-84)

Release date: -dec-1982

Read more

Azymuth – (1980) Outubro

Release date: -dec-1980

Read more

Curtis Mayfield – (1970) Curtis

Release date: -dec-1970

Read more

Erykah Badu – (2015) But You Caint Use My Phone

Release date: -dec-2015

Read more

B.T. Express – (1975) Non-Stop

Release date: -dec-1975

Read more