Simply Red – (2002) Home

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Simply Red – (2002) Home

  • Release date: 2002
  • Label: Demon Records
  • Catalog #: DEMREC333
Terug naar Genre Interview

Rating: Excellent

Mick Hucknall heeft tegenwoordig zijn eigen platenlabel, maar ondanks een nieuwe bezettingswissel bevestigt het nieuwe album Home dat er weinig is veranderd aan de beproefde – en fenomenaal succesvolle – Simply Red-formule. Het is een formule die wordt geliefd of gehaat, een pop-getinte soul-ballad mix die door critici is afgekeurd, maar die de band’s vele singles naar de hogere echelons van de hitlijsten heeft gestuwd sinds het midden van de jaren tachtig en miljoenen albums heeft verkocht.

Maar sinds het baanbrekende album Stars is Simply Red in wezen het vehikel van de beroemde roodharige Mancunian geweest. Alleen en ongecontroleerd met zijn interpretaties van zowel andermans ballads als zijn eigen creaties, lijkt Hucknalls recente materiaal de directheid van zijn vroege hits te missen.

Het titelnummer opent Home in low-key stijl, de kenmerkende stem van de 40-jarige Hucknall klinkt ingetogen en laid-back terwijl een grillige pianofrase meandert. “Home is a place where I hunn to belong,” croont de man met huizen in Milaan en Parijs. Het is niet zo sterk als ouder materiaal zoals Stars, maar het klinkt nog steeds als een masterclass in het maken van popmuziek. De heldere productie en eenvoudige arrangementen doen het album korter lijken dan de 11 tracks die het telt, en maken het perfecte achtergrondmuziek voor koffiehuizen.

Toch profiteert het van de filosofie om niet te repareren wat niet kapot is. Het album komt pas echt los in een cover van The Stylistics’ You Make Me Feel Brand New, in het refrein waarvan Hucknall’s stem tot wurgens toe uitgerekt klinkt. Alsof hij wil onderstrepen dat coverversies cool zijn, geeft Hucknall zich over aan een tweede – Positively 4th Street van Bob Dylan.

Elders zijn up-tempo nummers als Fake vierkant gericht op een drive time radio. Koperblazers, strijkers, piano, gitaar, zang en keyboards vormen samen een afgeronde textuur. De single Sunrise, met zijn diva achtergrondzang, pakkende bas, strijkers en twinkelende toetsen, bevestigt dat Simply Red ingetogen kan zijn wanneer ze dat willen. En er is een poging tot afwisseling met Money In My Pocket (Plan B Mix), dat overkomt als een vurige maar nauwelijks geslaagde poging tot dance-lite.

Dit album is voor mij een echt zomer album. Lekkere nummers voor bij een heerlijke borrel bij de ondergaande zon. Het concert dat ik heb bezocht met mijn schoonzus Nicolle was perfect. Alles klopte de show het geluid en natuurlijk het gezelschap. Wel wordt ik wat onrustig van de zovelen afscheidsshows en plop daar is het duveltje Hucknall weer.

= Full Album Play List =

= Track List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Daft Punk – (2013) Random Access Memories

Release date: -dec-2013

Read more

Simple Minds – (1982) New Gold Dream (81-82-83-84)

Release date: -dec-1982

Read more

Azymuth – (1980) Outubro

Release date: -dec-1980

Read more

Curtis Mayfield – (1970) Curtis

Release date: -dec-1970

Read more

Erykah Badu – (2015) But You Caint Use My Phone

Release date: -dec-2015

Read more

B.T. Express – (1975) Non-Stop

Release date: -dec-1975

Read more