St. Germain – (2000) Tourist

Het Bejaarde Plaatjes Huis

St. Germain – (2000) Tourist

  • Release date: 2000
  • Label: Parlophone
  • Catalog #: 5099963622010
Terug naar Genre Live optreden

Rating: Excellent

St Germain is een naam die vele harten sneller laat kloppen. In 1995 lanceerde hij zijn eerste artiestenalbum getiteld ‘Boulevard’. Dit album werd bijzonder goed ontvangen en was de voorbode van zijn wereldwijde doorbraak. Dit gebeurde wanneer in 2000 het album ‘Tourist’ het levenslicht ziet.

Sinds de komst van acid jazz in het midden van de jaren ’80 zijn de vele elektronisch-jazz hybriden die de revue passeerden gestaag volwassener geworden, dichter bij een evenwichtige fusie die de spontaniteit en nadruk op groepsinteractie van de klassieke jazz leent en toch de groove en het elastische geluid van elektronische muziek benadrukt.

Voor zijn tweede album heeft de Franse producer Ludovic Navarre de mogelijkheden van zijn sjabloon voor jazzy house uitgebreid door een sextet van muzikanten aan te werven om over zijn aardse producties te soleren.

De opener “Rose Rouge” is een onmiddellijk hoogtepunt, als een ingetogen Marlena Shaw vocale sample (“I want you to get together/put your hands together one time”), trance-state pianolijnen, en een ride-on-the-rhythm drum programma omlijst solo’s van trompettist Pascal Ohse en bariton Claudio de Qeiroz.

Voor “Montego Bay Spleen” koppelt Navarre een hoekige gitaarsolo van Ernest Ranglin aan een deep-groove dub track, compleet met phased effecten en echo-achtige percussie. “Land Of…” gaat van een Hammond- en hoorn-geleide soul-jazz stomp naar Caribisch grondgebied, gemarkeerd door meer hints van dub en de expressieve latin percussie van Carneiro.

Af en toe wordt Navarre’s programmering (al dan niet gesampled) een beetje repetitief – zelfs voor dansfans, om nog maar te zwijgen van het jazzbo-publiek dat wordt aangetrokken door het Blue Note-label van het album. Hoewel het slechts een volgende stap is op de weg naar een perfecte mix van jazz en elektronisch, is Tourist een uitstekende.

= Full Album Play List =

= Track List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Simple Minds – (1982) New Gold Dream (81-82-83-84)

Release date: -dec-1982

Read more

Azymuth – (1980) Outubro

Release date: -dec-1980

Read more

Curtis Mayfield – (1970) Curtis

Release date: -dec-1970

Read more

Erykah Badu – (2015) But You Caint Use My Phone

Release date: -dec-2015

Read more

B.T. Express – (1975) Non-Stop

Release date: -dec-1975

Read more

Marvin Gaye – (1971) What’s Going On

Release date: -dec-1971

Read more