Alan Parsons Project – (1979) Eve

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Alan Parsons Project – (1979) Eve

  • Release date: 1979
  • Label: Arista
  • Catalog #: AL 9504
Terug naar Genre

Rating: Great

Eve uit 1979 wordt meestal over het hoofd gezien als een van de beste werken van het Alan Parsons Project, terwijl het in feite een aantal van de meest ingewikkelde nummers van deze groep bevat. Het concept van het album gaat over het overheersende effect van de vrouw op de man. Elk nummer gaat over haar vermogen om het mannelijke ego te ontleden, vooral met seksuele middelen, die hun oorsprong vinden in Eva’s verleiding van Adam in het begin der tijden. Niet alleen wint dit idee aan kracht naarmate het album vordert, maar een muzikale strijd tussen de seksen begint te ontstaan in elk nummer.

Het prachtige “You Won’t Be There” belicht de onzekerheid van de mens. Gezongen door Dave Townsend, zet het melodramatische gevoel een perfecte toon. Het klassiek aandoende “Winding Me Up” volgt dit voorbeeld, gebaseerd op het vermogen van een vrouw om haar partner te domineren en opent met het geluid van een opwindpop die wordt aangezwengeld. Andere juweeltjes zijn het bittere maar krachtige “Damned If I Do”, gezongen door Lenny Zakatek, en de dominante woede van “Lucifer”, een krachtig instrumentaaltje. Zelfs het hufterige “You Lie Down with Dogs” is geestig met zijn gender-geïnspireerde moddergooien.

De vrouwelijke vocalisten, Lesley Duncan en Clare Torry vertegenwoordigen het vrouwelijke standpunt op het hele album op een voortreffelijke manier. Eve maakt niet alleen de hoofdgedachte duidelijk, maar de nummers zijn ook zeer onderhoudend met pakkende ritmes en intelligente teksten. Muzikaal gezien wisselt het tempo aantrekkelijk heen en weer van traag naar snel, net als het temperament van het album. Op de een of andere manier wordt Eve afgedaan als een van de grootste inspanningen van deze band, terwijl het in feite een van hun beste huwelijken is van zowel concept als muziek.

= Full Album Play List =

OUDER: Jacqueline

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Gregory Porter – (2017) Nat “King” Cole & Me

Release date: -dec-2017

Read more

Amy Winehouse – (2012) At The BBC

Release date: -dec-2012

Read more

Jungle – (2014) Jungle

Release date: -dec-2014

Read more

Isaac Hayes – (1969) Hot Buttered Soul

Release date: 17-jun-2021

Read more

St. Germain – (1995) Boulevard (The Complete Series)

Release date: -dec-1995

Read more

Alfa Mist – (2021) Bring Backs

Release date: -dec-2021

Read more