Thelonious Monk – (1981) Epistrophy

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Thelonious Monk – (1981) Epistrophy

  • Release date: 1981
  • Label: Affinity
  • Catalog #: FA 18
Terug naar Genre

Rating: Good

Voor Epistrophy twee van de 23 februari 1964 live-optredens in Parijs van het Thelonious Monk kwartet, bedraagt de showtijd iets minder dan een uur, en tegen het middenpunt neemt het inspiratieniveau voelbaar toe. Deze opwaardering is het meest merkbaar tijdens een pittig “Hackensack” waar Monk duidelijk harmonisch betrokken is, maar vooral op het volgende nummer “Rhythm-A-Ning,” scherp gespeeld met meer energie, vindingrijkheid en collectief samenspel.

Het format blijft hetzelfde met tenorsax-piano-bas-drums solo’s in strikte volgorde tussen kop en staart. Charlie Rouse verandert de melodie en rommelt er een beetje mee tijdens de “Sweet Georgia Brown” bewerking “Sweet And Lovely,” waar de kortere solo’s het stuk voortstuwen. De langere stride-to-tender momenten voor Monk’s intro, meer dan anderhalve minuut, zinspeelt op het langzame tempo, wat Rouse’s mooie akkoordvervangingen voorafgaand aan openlijk lange solo’s verhindert, vooral Butch Warren’s uitgebreide onbegeleide discours. Een typische unisono melodie die twee keer wordt gespeeld voor “Off Minor,” en “Epistrophy”.

Epistrophy is een historische opname zeker, niets wereldschokkends of openbarends, maar degelijke aanvullingen op Monk’s discografie, waarschijnlijk het best gewaardeerd door completisten.

= Full Album Play List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Gregory Porter – (2017) Nat “King” Cole & Me

Release date: -dec-2017

Read more

Amy Winehouse – (2012) At The BBC

Release date: -dec-2012

Read more

Jungle – (2014) Jungle

Release date: -dec-2014

Read more

Isaac Hayes – (1969) Hot Buttered Soul

Release date: 17-jun-2021

Read more

St. Germain – (1995) Boulevard (The Complete Series)

Release date: -dec-1995

Read more

Alfa Mist – (2021) Bring Backs

Release date: -dec-2021

Read more