Tom Misch – (2014) Beat Tape 1

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Tom Misch – (2014) Beat Tape 1

  • Release date: 2020
  • Label: Beyond The Groove
  • Catalog #: BTG003VL
Terug naar Genre

Rating: Good

In 2014 was de digitale release van Tom Misch’s Beat Tape 1, en sindsdien is er veel veranderd in de muziek. Zo is SoundCloud – waar Misch voor het eerst zijn op Dilla geïnspireerde instrumentals plaatste – niet langer een onafhankelijk platform dat grooved vanaf de basis. Bovendien domineert de maximalistische elektronische dansmuziek niet meer de radiogolven of de festivalcircuits zoals dat ooit het geval was. Misch’ relaxte, anti-synthetische vibes trokken publiek aan door subtiel verzet tegen deze high-energy mainstream: SoundCloud en chillen, niet BeatDrop en feesten.

Nu krijgt Beat Tape 1 een vinyl release in een historisch moment dat, ironisch genoeg, de circulatie van fysieke media verhindert. Tegenstrijdigheden vermenigvuldigen zich. Dit is een mixtape op vinyl, een gepolijste set van twee tot drie minuten rough takes en – het belangrijkste – een verzameling nummers die vervorming belooft maar weigert om vuil te worden. Deze laatste tegenstrijdigheid onthult het duidelijkst het schisma tussen Misch’ werk en dat van Dilla en verduidelijkt zo het onderscheid tussen concurrerende postmoderne tendensen, met Misch’ glazige efficiëntie aan de ene kant en Dilla’s muziekhistorische hak- en plakwerk aan de andere kant.

“Cruisin’,” in het midden van de 19 tracks van de tape, is een instructief voorbeeld. Hier cirkelen enkele Rhodes-achtige toetsen hypnotiserend rond een 4/4 snaredrumpatroon in een aantrekkelijke, jazz-gedreven pose. De magnetische melodie trekt ons naar binnen, tot het punt waar de keyboard loop een beetje vreemd begint te klinken, klaar om uit te glitchen. Maar dat gebeurt nooit. In plaats daarvan is de enige onderbreking een rustpauze van één tel, en daarna gaat het weer als vanouds. Zelfs “Dilla Love” (dat direct voorafgaat aan “Cruisin'”) klinkt zo glanzend als een Dunkin’ Donuts fotoshoot, roze en aangenaam als aardbeien-smaak glazuur. Met andere woorden, dit is moderne muziek, perfect voor de lobby’s van boetiekhotels: gesofisticeerd, hip en agressief onoffensief.

Het album bevoorrecht de potentiële buzz van conversatie, en niet alleen voor patrons nippend aan €15 cocktails terwijl ze nadenken over een duik in het zwembad op het dak. De gitaar van Misch speelt een sleutelrol in de discussie, niet als initiator maar als een zachte medewerker met een gave voor het vinden van het perfecte moment om te spreken. Op “Windmills of Your Mind,” zijn bluesy geluiden speels en precies pirouette hun weg in de melodie na een kwart van het nummer is gekomen en gegaan. Dan, als het nummer afzwakt, piept een extra laag gitaar virtuoos, slechts voor een moment, een schertsend gebaar tegenover zijn eerdere terughoudendheid. Geestelijke rust boven uitgebreide show blijft de naam van het spel.

Beat Tape 1 herinnert eraan dat muziek geen doel op zich hoeft te zijn – het kan juist een middel tot ontspanning zijn, dat de geest vrijmaakt voor andere inspanningen. Vandaar “lo-fi beats for studying,” een genre waarin Misch ongetwijfeld een pionier is. De relaxte vibes van die categorie leiden tot de vredige pop en r&b van grote artiesten als Justin Bieber en Jhené Aiko, wier LP’s uit 2020 vrede met zichzelf en anderen bevestigen als een uitgesproken muzikale sensibiliteit, een die de nadruk legt op zachte klankkleuren (meestal Rhodes-achtige toetsen en akoestische gitaar) en gedempte percussie.

= Full Album Play List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Gregory Porter – (2017) Nat “King” Cole & Me

Release date: -dec-2017

Read more

Amy Winehouse – (2012) At The BBC

Release date: -dec-2012

Read more

Jungle – (2014) Jungle

Release date: -dec-2014

Read more

Isaac Hayes – (1969) Hot Buttered Soul

Release date: 17-jun-2021

Read more

St. Germain – (1995) Boulevard (The Complete Series)

Release date: -dec-1995

Read more

Alfa Mist – (2021) Bring Backs

Release date: -dec-2021

Read more