U2 – (1987) The Joshua Tree

Het Bejaarde Plaatjes Huis

U2 – (1987) The Joshua Tree

  • Release date: 1987
  • Label: Island Records
  • Catalog #: 208 219
Terug naar Genre Concerts

Rating: Excellent

Met de getextureerde sonica van The Unforgettable Fire als basis, breidde U2 die vernieuwingen uit door de songs terug te brengen naar een persoonlijke setting en een hardere aanpak toe te voegen voor de opvolger, The Joshua Tree. Het is een zet die hen terugbrengt naar de overweldigende, anthemische rock van War, maar als War een ontploffende politieke bom was, is The Joshua Tree een reis door de nasleep ervan, in een poging om zin en hoop te vinden in de wanhoop.

Dat betekent dat zelfs de anthems — de epische opener “Where the Streets Have No Name,” het smachtende “I Still Haven’t Found What I’m Looking For” — twijfelzaden bevatten in hun stijgende refreinen, en die angsten wortelen in het hele album, of het nu in de treurig glijdende akoestische gitaren van “Running to Stand Still,” het opzwepende “One Tree Hill,” of de hypnotiserende elegie “Mothers of the Disappeared.” Het lijkt dus een beetje ironisch dat U2 supersterren zijn geworden door zo’n donkere plaat, maar hun focus is nooit duidelijker geweest, noch is hun muziek pakkender geweest, dan op The Joshua Tree.

Onverwacht heeft U2 hun texturale post-punk ook getemperd met Amerikaanse invloeden. Niet alleen zijn Bono’s teksten geobsedeerd door Amerika, maar overal op de plaat zijn country- en bluesinvloeden te horen, en in plaats van deze als roots te gebruiken, worden ze gebruikt als manieren om textuur aan de muziek toe te voegen. Met de overwegend uitstekende songs — alleen de onhandige, zware rock en portentous lyrics van “Bullet the Blue Sky” vallen plat — is het resultaat een krachtige, compromisloze plaat die een hit werd door zijn visie en zijn melodie. Nooit eerder klonken U2’s grote boodschappen zo direct en persoonlijk.

= Full Album Play List =

OUDERS: Mariette & Ton

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

Alfa Mist – (2021) Bring Backs

Release date: -dec-2021

Read more

Tom Misch – (2014) Beat Tape 1

Release date: -dec-2020

Read more

Curtis Harding – (2017) Face Your Fear

Release date: -dec-2017

Read more

U2 – (1987) The Joshua Tree

Release date: -dec-1987

Read more

Alfa Mist – (2019) Structuralism

Release date: -dec-2019

Read more

Tom Misch – (2016) Reverie EP

Release date: -dec-2016

Read more