Knosti disco antistat

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Knosti disco antistat

Schoon voor een koopje

Je  herkent vast het probleem van vuile tweedehands grammofoonplaten. Gekocht voor een luttel bedrag, met de mooiste muziek uit uw jeugd op beide kanten, maar vol met vingers en stof. Op zoek naar een goedkope manier om de platen te reinigen ben ik al snel tegen het merk Knosti aangelopen. Met de hand uw platen schoon in een handomdraai wordt beloofd. Is dat waar en zijn platenwassers van VPI en Keith Monks overbodig?

Disco Antistat

Wie de doos opent treft een smalle diepe bak aan met de nodige plastic accessoires. Tevens een fles vloeistof waar het allemaal om draait. De handleiding is door tekst en foto’s klip en klaar. Eerst de bodem uit het apparaat nemen. Je hebt dan het afdruiprekje in handen. Netjes voorzien van beschermingsdopjes zodat de platen niet krassen. De nog lege bak waar aan beide zijden borstels inzitten vul je tot bovenaan het eind van de borstels met vloeistof. Met de bijgeleverde hulpmiddelen hang je de plaat in de vloeistof en met de hand draai je de plaat door de bak. De houder voor de lp is zo gemaakt, dat het etiket niet nat kan worden en dus losweken. Daarna laat je de lp even afdruipen boven de bak en plaats je hem in het afdruiprek om te drogen. Verdere nabehandeling is niet nodig. Ben je klaar met een aantal platen, dan giet je de vloeistof uit de bak terug door een filter in de fles met een trechter. Gereed voor een volgende schoonmaakbeurt. Extra vloeistof is uiteraard los verkrijgbaar.

Werkt het?

Vinyl1Ja, het werkt. Tina Turner’s Private Dancer en Sade’s Promise, inderdaad gekocht op Koninginnedag voor minder dan één euro per stuk, klinken weer als nieuw. Schoon en kraakvrij. Bovendien volkomen antistatisch. Zelfs ernstig vervuilde platen komen fris en helder uit het afdruiprek. Platen met krassen blijven platen met krassen. Het is geen wondermiddel. Er zijn wel een paar haken en ogen aan deze reinigingsmethode. Ten eerste is het afdruiprek niet al te stabiel en door de slanke vorm rollen je platen er makkelijk uit. Ik moet bekennen dat mijn Stanley Clarke lp de val op de keukenvloer niet heeft overleefd. Dat wordt op jacht naar een nieuw exemplaar. Zorg er dus voor dat de platen niet weg kunnen rollen. Een Blokker afdruiprek is wellicht handiger.

Ten tweede duurt het heel lang voordat de vloeistof verdampt is. Met 15 lp’s is het afdruiprek vol. Ik heb het afdruiprek lekker in het zonnetje gezet, maar ongeduld kreeg de overhand. Het drogen is erg tijdrovend en de tweede kop koffie was ook al op. Na 25 lp’s te hebben behandeld ben ik platen gaan draaien in plaats van te wassen. Tenslotte valt het mij op dat er een vliesje aan de diamant van mijn platenspeler hangt als ik een gewassen plaat heb gedraaid. Met wat reinigings vloeistof haal je het zo weer van de diamant af, maar kennelijk blijft er iets achter op het vinyl. Dit kleine nadeel weegt amper op tegen het sterk verbeterde geluid, het terugbrengen van de hoeveelheid kraakjes en spetters en het feit dat de plaat volkomen antistatisch is.

Doen?

U hebt een paar keuzes. Breng uw platen naar een winkel waar ze die schoon willen maken of koop schone 2e hands exemplaren (vaak voor veel geld). Meestal zit dan in de prijs van het reinigen het leveren van een nieuwe binnenhoes inbegrepen. Of u investeert in een machine die nog veel beter en grondiger reinigt, geen residu achterlaat en de plaat droog zuigt. Dat levert tijdwinst op en een beter eindresultaat. Maar dan moet u wel bedenken dat een VPI of een Keith Monks in de orde van 1000 euro of meer pas over de toonbank gaat. Of u bent een geduldig mens en u koopt de Knosti Disco Antistat. Vroeg op op zondagmorgen om eens wat oude platen te wassen en de rest van de dag genieten van de muziek van destijds. Wie voor weinig zijn vinyl verzameling met plezier wil draaien, kan voor een habbekrats klaar zijn. Leuk, handig en aanbevolen. Een aanrader voor vaderdag!