13 fascinerende feiten over Pink Floyd’s Dark Side of the Moon

Het Bejaarde Plaatjes Huis

13 fascinerende feiten over Pink Floyd’s Dark Side of the Moon

luister naar dit album

Op 1 maart 1973 werd een van de meest iconische albums van de jaren 70 werd uitgebracht: Pink Floyd’s Dark Side of the Moon….

1. De titel van het album werd in eerste instantie Eclipse (A Piece For Assorted Lunatics) nadat de band zag dat de Folk Rock groep Medicine Head een album had gereleased met de titel Dark Side of the Moon. Uiteindelijk was het album een flop waardoor Pink Floyd alsnog besloot het album Dark Side of the Moon te noemen.

2. Het hysterische gelach op de achtergrond in Speak To Me en Brain Damage is van Peter Watts, hoofd-roadie van de band. Hij is te zien op de achterkant van de Ummagumma hoes en de vader van actrice Naomi Watts.

3. De gitaar die te horen is op Breathe was een pedal steel gitaar die David Gilmour in 1968 had gekocht in een pandjeshuis in Seattle.

4. Dark Side is het eerste album van Floyd waar alle teksten van de hand van Roger Waters zijn.

5. De opnames in de studio werden meerdere malen onderbroken als er een uitzending van Monthy Python te zien was. De leden van Floyd waren zulke grote fans dat ze, van de opbrengst van het album, een stuk van de film Monthy Python’s The Holy Grail financierde.

6. Een demo versie van Brain Damage werd rond de tijd van het album Meddle geschreven en had destijds de titel The Dark Side of the Moon.

7. Alan Parsons was de opname technicus van het album. Hij won de enige Grammy die het album ten deel viel namelijk die van “Best Engineerd Album”

8. Het ontwerp van de binnenkant van de uitklapbare hoes was een idee van Roger Waters

9. Niet iedereen weet dat er aan het eind van Eclipse, net voordat de stemmen zeggen: ” There is no dark side of the moon really, as a matter of fact it’s all dark”, een muzak versie van Ticket To Ride van The Beatles te horen is in de achtergrond. Deze werd blijkbaar tijdens de opnames afgespeeld in de kantoren van Abbey Road en opgepikt door de opname microfoons…

10. Money bevat een stuk dat afgeleid is van Booker T and The MG’s Green Onions. David Gilmour zei hierover: “we brought an R&B influence to the song’s instrumental breaks. “I was a big Booker T fan, I had the Green Onions album when I was a teenager. And in my previous band… we played ‘Green Onions’ onstage… It was something I thought we could incorporate into our sound without anyone spotting where the influence had come from. And to me, it worked. Nice white English architecture students getting funky is a bit of an odd thought.”

11. Us and Them werd eigenlijk geschreven voor de soundtrack van de film Zabriskie Point. Maar regisseur Antonioni vond het stuk niet passen bij de beelden en keurde het af.

12. De band wilde geen foto’s van zichzelf in het artwork. Toen Storm Thorgerson zijn ideeën aan de band liet zien waaronder de beroemde voorkant van Dark Side was iedereen er van overtuigd dat dat de hoes moest worden. Gilmour vertelde in de Rolling Stone in 2003: “It was, ‘That is it.’ It’s a brilliant cover. One can look at it after that first moment of brilliance and think, ‘Well, it’s a very commercial idea: It’s very stark and simple; it’ll look great in shop windows.’ It wasn’t a vague picture of four lads bouncing in the countryside. That fact wasn’t lost on us.”

13. Het was Alan Parsons idee om zangeres Clare Torry de vrouwen vocalen van The Great Gig In The Sky te laten doen. Torry kende alleen het nummer See Emily Play en was bepaald geen fan. “If it had been the Kinks, I’d have been over the moon.” Torry is ook te horen op het Alan Parsons album Eve uit 1979.