6 Redenen waarom Carole King een grootheid is…

Het Bejaarde Plaatjes Huis

6 Redenen waarom Carole King een grootheid is…

In februari 1971 werd Tapestry gereleased, een dag na Carole King’s 29ste verjaardag. Een album dat records zou breken, een album dat in Nederland pas later de erkenning kreeg die het verdiende. Maar King was voor Tapestry al een begrip. Ze schreef grote hits voor bekende artiesten samen met haar man Gerry Goffin. We verzamelden 6 redenen waarom Carole King een grootheid is in de muziek….

1. Carole King schreef meer dan 100 hits in de jaren 60 en 70.
Samen met haar toenmalige man Gerry Goffin werden ze één van de grootste songwriter-duo’s van de jaren 60, naast Bacharach en David en het duo Mann en Weil. Ze schreven onder andere grote hits als: (You Make Me Feel Like) a Natural Woman voor Aretha Franklin, Don’t Bring Me Down voor The Animals, One Fine Day voor The Chiffons, The Locomotion voor Little EvaUp On The Roof voor The Drifters, Will You Still Love Me Tomorrow voor The Shirelles en You’ve Got a Friend voor James Taylor…

2. Carole King had een kat met de naam Telemachus…
Telemachus was de naam van de kat van King. De naam komt uit de Griekse mythologie. De kat is vereeuwigd op de hoes van King’s meest succesvolle plaat Tapestry….

3. Het album Tapestry was tientallen jaren het best verkochte album van een  vrouwelijke solo-artiest
Tapestry was de tweede solo-plaat van King en kwam uit in 1971. De schatting is dat er meer dan 25 miljoen van verkocht zijn. Het stond weken op #1 in Amerika, in Nederland deed Tapestry gek genoeg niets.

4. De wereldhit Oh! Carol van Neil Sedaka gaat over Carole King
Sedaka ‘ging’ met Carole Klein (King) op de middelbare school en schreef er een liedje over. Het was een wereldwijde nummer 1 hit en werd meerdere malen gecovered o.a. door de Blue Diamonds.

5. Lou Adler, de producer van Tapestry, was een succesvol rock manager
Adler had het voortschrijdend inzicht om het Monterey Pop Festival van 1968 te laten filmen. Hij werd er een rijk man door. Hij was verder manager van Jan & Dean en produceerde platen van Sam Cooke, Spirit, The Mam’s & The Papa’s, Johnny Rivers en Scott McKenzie. Hij produceerde verder de cult klassieker The Rocky Horror Picture Show.

6. Carole King won met Tapestry 4 Grammy’s
Ongekend in 1972. Tapestry werd Album Of The Year, Het nummer It’s Too Late werd Record Of The Year, You’ve Got a Friend werd Song Of The Year en King won de Best Pop Vocal Female Performance.