Amp Fiddler – (2003) Waltz Of A Ghetto Fly

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Amp Fiddler – (2003) Waltz Of A Ghetto Fly

luister naar dit album

Er is een hele buzz rond deze. De twee teaser EP’s van vorig jaar kregen lovende kritieken van o.a. Giles Peterson, Jazzanova en Kruder en Dorfmeister. Dit album bevestigt alleen maar wat de kenners al vermoedden: Mr. Fiddler is echt iets heel bijzonders.

Dit is een presentatie van verfijnde, moderne klanken voor volwassenen. Veel artiesten kunnen soul, funk, jazz, hip hop en r ‘n’ b als invloeden opnoemen, maar weinigen kunnen zo’n persoonlijke en individuele stempel op hun geluid drukken. Er is een duidelijke jaren ’70 vibe – denk Stevie, Sly en Shuggie – maar de muziek overstijgt altijd de pastiche. Lenny Kravitz is zeker niet in de buurt.

De in Detroit geboren Amp heeft zeker de tijd gehad om zijn stijl te verfijnen. Zijn CV omvat 12 jaar keyboards spelen in de P-Funk Allstars, live en studiowerk met iedereen van Primal Scream tot Prince en een helpende hand in Carl Craig’s veelgeprezen Detroit Experiment. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het album enkele samenwerkingsverbanden van topklasse bevat: George Clinton duikt op in het titelnummer en andere gasten zijn onder meer Only Child, Raphael Saadiq, J Dillaand en de enigmatische Moodyman. Er is zelfs een optreden, op trompet, van Amp’s zoon

Amp Fiddler Live at Montreux Jazz Festival 2004