Prince – (1987) Sign ’O’ The Times

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Prince – (1987) Sign ’O’ The Times

luister naar dit album

Als we het over Jamie Starr, Christopher, Alexander Nevermind, The Purple One, Joey Coco en/of Roger Nelson hebben, hebben we het over Prince. Zijn negende studio album “Sign O’ The Times” werd op 31 maart 1987 uitgebracht en stond model voor de tijd waarin het album uitkwam.

De nummers van de dubbelaar zijn voortgekomen uit drie andere projecten waar Prince gedurende 1986 mee bezig was. Het merendeel kwam van wat het laatste album van The Revolution moest worden, getiteld “Dream Factory”. Daarnaast kwamen enkele liedjes van een solo project “Camille”. Deze werden samengevoegd maar ook nog aangevuld op het album “Crystal Ball”. De platenmaatschappij ging echter niet akkoord met deze overdaad aan songs, met het tegenvallende succes van “Parade” en Prince’s tweede film “Under The Cherry Moon” in aanmerking genomen, waarna ze hem dwongen om het album in te korten. Dit resulteerde in “Sign O’ The Times”, wat al snel wereldwijd werd beschouwd als één van Prince zijn beste albums, zowel door fans als door critici.

Het album is opmerkelijk neerslachtiger dan elk van Prince zijn vorige albums, waarbij voornamelijk naar verschillende sociaal-politieke problemen wordt verwezen zoals aids, bende geweld, natuurrampen, armoede en drugsmisbruik.
Met het titelnummer beschrijft Prince de depressieve staat van de wereld. Door middel van “If I Was Your Girlfriend” pleit Prince voor gendergelijkheid/androgynie. Maar ook het “hedendaagse” (of: alledaagse) onderwerp seksuele lust komt aan de orde, namelijk in “It”. Het nummer “I Could Never Take The Place Of Your Man” geeft de verwachtingen van een vrouw over haar volgende geliefde weer en het veelzijdige album zou niet compleet zijn zonder een religieus nummer over spirituele verlichting, namelijk “The Cross”. Geheel passend bij de inhoud van het album is dan ook het symbool van het vredesteken toegevoegd aan de titel, tussen “Sign” en “The Times” in.

In mei 1987 startte Prince zijn Europese Sign O’ The Times toernee met 4 concerten in het stadion Galgenwaard te Utrecht en drie extra concerten in het Rotterdamse Ahoy.

 

SIGN O’ THE TIMES FACTS:

  • Prince schreef het nummer “Sign O’ The Times” op een zondag. Volgens Susan Rogers, was dit de dag van de week waarop Prince veel van zijn meest bespiegelende nummers schreef.
  • Naast Prince is ook Sheena Easton te horen op “U Got The Look”. Prince zingt zijn deel met zijn versnelde stem, ook wel bekend als de stem van zijn alter ego Camille.
  • Zoals gezegd, is er naar aanleiding van de “Sign O’ The Times” tour een gelijknamige concertfilm uitgekomen. Deze zou aanvankelijk bestaan uit materiaal van live optredens in Ahoy’ Rotterdam (26, 27 en 28 juni) én het Sportpaleis in Antwerpen (29 juni). Echter, vanwege het onbruikbare materiaal, werd besloten om het opnieuw op te nemen bij de Paisley Park Studio’s.
  • Moeten wij ons kroost regelmatig troosten na een zoveelste gebroken hart door een zogenoemde “player”, zouden laatstgenoemden nog een voorbeeld kunnen nemen aan Prince middels het nummer “I Could Never Take The Place Of Your Man” waarbij hij een vrouw die op zoek is naar een man om haar ex-geliefde te vervangen op gepaste wijze afwijst. Hij is direct, eerlijk en duidelijk door te zeggen dat ze niet tevreden zou zijn met een one-night stand (en hij haar niet meer te bieden heeft dan dat).
  • Bijbehorende kleuren van het album waren “peach and black” ofwel perzik in zwart, wat ook naar voren komt middels het nummer “U Got The Look”: “Color U peach and black, Color me takin’ aback, Crucial, I think I wantcha“. Op sommige toegangsbewijzen voor de Sign “☮” The Times Tour stond tevens vermeld dat men zich diende te kleden in de kleuren perzik en zwart: “Wear something Peach… or Black.”
  • In 1989 werd het album door Time Out Magazine uitgeroepen tot “Greatest Album Of All Time”.