Jose James – (2013) No Beginning, No End

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Jose James – (2013) No Beginning, No End

luister naar dit album

James is de zoon van een Panamese saxofonist en multi-instrumentalist. Hij zat op The New School for Jazz and Contemporary Music. De oorspronkelijk uit Minneapolis afkomstige Jose James kwam reeds op vroege leeftijd in aanraking met de jazzmuziek, waarbij hij zich als jonge aankomende muzikant al snel aangetrokken voelde tot legendes als John Coltrane, Duke Ellington en Nat King Cole.

Jose James deed mee aan meerdere jazzcompetities in Amerika, maar won helaas nooit. Daarom besloot hij zijn geluk in Engeland te gaan beproeven. Hij had gehoord dat demo’s daar serieuzer beluisterd werden. Het bleek een gouden zet. Zijn demo kwam terecht bij de invloedrijke DJ en platetenbaas Gilles Peterson (oprichter van het Brownswood label) die hem meteen een platencontract bood.

In 2008 laat James zijn bijzondere talent horen op zijn debuutalbum ‘The Dreamer’. Hij heeft een heel eigen jazzgeluid ontwikkeld, bedoeld voor de generatie muziekliefhebbers van nu, maar zonder de expliciete toevoeging van hip hop- of dance-elementen. Zijn bariton is prachtig laag, donker en warm en in zijn eigentijdse en sfeervolle jazznummers probeert hij alle cliche’s te vermijden.

José James in Perth, Western Australia praat over zijn album, “No Beginning No End”.