Khruangbin ‎– (2015) The Universe Smiles Upon You

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Khruangbin ‎– (2015) The Universe Smiles Upon You

luister naar dit album

Kunst is de manier waarop mensen ruimte inrichten en muziek is de manier waarop mensen tijd inrichten. Ik weet niet meer waar ik dat ooit gehoord heb, misschien mijn broer of een of ander goedkoop citaat in kalligrafie boven een gefilterde foto van de Grand Canyon op het internet, maar het is me sindsdien bijgebleven. Ik stel me graag voor dat het is alsof er een schilderij naast me tot leven komt als ik over straat loop met mijn koptelefoon op, of alsof er beelden langs de auto zweven als je de stereo aanzet, net als wat je in huis hebt.

En net zoals een schilderij je een blik kan gunnen in de fantastische wereld van de kunstenaar, kan muziek je een kleine momentopname geven van de wereld van de muzikanten die het gemaakt hebben. Je luistert naar een album en het is deze plaats die de muzikanten hebben gecreëerd en het roept naar je van achter de luidsprekers. Maar meestal is het niet meer dan een venster naar die verrukkelijke plaatsen, iets wat je kunt zien en horen, maar niet kunt ervaren.

Sommige albums zijn echter zo’n duidelijk product van hun omgeving dat ze erin slagen je rechtstreeks in de wereld van de artiest te brengen.