Simple Minds – (1982) New Gold Dream (81-82-83-84)

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Simple Minds – (1982) New Gold Dream (81-82-83-84)

luister naar dit album

Kritische bijval is één ding, maar waar Simple Minds in 1982 echt naar verlangde was een hitplaat. Met hun vijfde studioalbum, New Gold Dream (81-82-83-84), kregen ze die eindelijk, maar het vergde een totale heruitvinding van hun geluid om het doel te bereiken. New Gold Dream (81-82-83-84) was een seismisch album voor iedereen die bij de opnames betrokken was. Voor Simple Minds betekende het het begin van hun eigenlijke succes; de band had vóór de opname ervan zeker de lof van de critici genoten, met vier andere experimentele albums die ze in de drie jaar daarvoor hadden uitgebracht.

Maar met lovende kritieken krijg je geen eten op tafel – hun gebrek aan succes had de band zelfs in de schulden gestoken – dus ze waren zeker klaar voor en klaar voor hits. Ze hadden al geprobeerd hitsingles te maken, maar met weinig succes, waaronder het geweldige trio 45s The American, I Travel en Love Song die allemaal niet in de buurt van de Top 40 kwamen. New Gold Dream zou het album worden dat de deuren naar de hitlijsten ontsloot en de weg vrij maakte voor nog veel meer hits.

Begin 1982 was de band gesterkt door het succes in Australië – Love Song was een Top 10 hit en de band had daar eind 1981 een succesvolle tournee gespeeld – dus begonnen ze in de Rockfield Studios vol vertrouwen nummers te schrijven voor hun vijfde album, New Gold Dream. “Het kwartje viel,” vertelde Jim Kerr aan Louder, “en we begonnen te denken: misschien kunnen we ook popsterren worden.”

En dan was er Peter Walsh, de bijna toevallige producer die toezicht hield op de opname van New Gold Dream. In de jaren ’70 was hij ingenieur in de Utopia Studios, waar hij werkte met Stevie Wonder, The Boomtown Rats en andere grote namen, maar zijn enige echte productie-ervaring in 1982 had hij opgedaan met een paar debuutalbums van Heaven 17 (Penthouse & Pavement, waarop hij assistent-producer was) en China Crisis (waarmee hij zijn eerste volledige productiekrediet verdiende met hun debuutalbum, Difficult Shapes & Passive Rhythms, met hun enorme hit Christian).

Dit zouden natuurlijk lovend ontvangen debuutalbums worden, maar in 1982 moesten ze nog veel aandacht krijgen, dus Walsh was niet echt gewild. Gelukkig werd hij gevraagd om het nummer Sweat In Bullet van Simple Minds, van hun vierde album (en eerste op Virgin Records) Sons And Fascination, te remixen.

Nadat hij het nummer opnieuw had bewerkt met gitarist Charlie Burchill van de band, werd hem gevraagd de (uiteindelijke doorbraakhit) Promised You A Miracle van de band te produceren, allemaal dankzij een aanpak die verschilde van veel producers in die tijd; Walsh gaf er de voorkeur aan producties terug te brengen in plaats van ze op te bouwen, iets waarvan Burchill onder de indruk was: “Pete heeft er een hoop dingen uitgehaald… maar maak je geen zorgen. Het klinkt geweldig. You’ll love it,” zei hij destijds tegen Kerr, volgens de liner notes in de boxset heruitgave van New Gold Dream. En deze aanpak leverde hem uiteindelijk de fulltime opdracht op om het album te produceren.

Ongelooflijk voor een band die al vier albums had gemaakt, waren Kerr en Burchill pas 21 toen dit vijfde album begon te ontstaan. Ze waren echter ook op een soort van creatieve piek en lead single, Promised You A Miracle, werd geproduceerd in slechts drie dagen in Townhouse Studios in Londen, met zo’n focus op het produceren van een hitplaat dat het snel werd bewerkt voor de radio.

Het nummer maakte ook gebruik van nieuwe gitaareffecten en versterkers om de band te helpen zich te concentreren op een nieuwe muzikale richting; ook de drums hadden ‘een geluid’ geholpen door de kenmerkende opnameruimte in Townhouse, zodat Simple Minds en Walsh snel een sonische blauwdruk samenstelden om naar te streven voor de rest van de opnames van het album.

“Na Promised You A Miracle,” herinnert Walsh zich op het Simple Minds YouTube-kanaal, “denk ik dat King Is White And In The Crowd ook gedemoot waren, dus we hadden een vroeg referentiepunt met die nummers. Toen we ze opnamen hadden we zoiets van ‘laten we dit niet verknoeien want het klinkt al geweldig’.”

De nieuwe richting kreeg geloofwaardigheid toen Promised You A Miracle de UK top 40 binnenkwam, de eerste Simple Minds single die dat deed en terwijl het de hitlijsten beklom, vertrok de band naar een repetitieruimte in Fife, The Old Mill, om te werken aan de rest van de nummers voor het album, waar ze instrumentale arrangementen maakten terwijl Kerr aan de zang werkte.

Het verblijf in The Old Mill was ook een belangrijk sonisch hoofdstuk voor de band, omdat het hen toevallig hielp hun nieuwe geluid verder uit te werken.

De sessies werden opgenomen op een cassette ghetto blaster voor de band om terug te luisteren en als referentiepunt te gebruiken, maar ze waren zo gecharmeerd van het overdreven gecomprimeerde gevoel van deze opnames dat ze besloten dat geluid mee te nemen naar de opnames van het eigenlijke album. Hiervoor, en nadat de songs in Fife waren gekneed, keerde de band terug naar Townhouse in Londen om te werken aan wat New Gold Dream (81-82-83-84) zou worden.