TOTO – Hoe ‘Africa’ tot stand kwam

Het Bejaarde Plaatjes Huis

TOTO – Hoe ‘Africa’ tot stand kwam

Steve ‘Luke’ Lukather, gitarist; “Als dit een hit is,” zei ik, “ren ik naakt over de Hollywood Boulevard.”

David Paich, zang, keyboards, songwriter

‘Ik had net een nieuw keyboard. Het maakte een soort koperblazers achtig geluid en vanaf het moment dat ik begon te spelen, had ik wat de openingsriff voor “Africa” zou worden. Ik begon met een melodie en tegen de tijd dat ik bij het refrein aankwam, had ik een tekst. “Wacht even,” dacht ik. “Ik ben een getalenteerde songwriter, maar ik ben niet zo getalenteerd!” Het was alsof er een hogere macht aan het werk was, omdat alles er uitkwam als magie.

‘Een van de redenen dat ik in een rockband zat, was om de wereld te zien. Als kind was ik altijd al gefascineerd door Afrika. Ik hield van films over dr. Livingstone en zendelingen. Ik ging naar een katholieke school en veel leraren hadden zendingswerk gedaan in Afrika. Ze vertelden me hoe ze de dorpelingen, hun bijbels, hun boeken, hun gewassen zouden zegenen en als het regende, zegenden ze de regen. Dat is waar de hook – “I bless the rains down in Africa” – vandaan kwam.

‘Ze zeiden dat eenzaamheid en celibaat zijn de moeilijkste dingen waren in het leven daarbuiten. Sommigen van hen hebben nooit het priesterschap bereikt omdat ze gezelschap nodig hadden. Dus schreef ik over een persoon die naar Afrika vliegt om een ​​eenzame zendeling te ontmoeten. Het is een geromantiseerd liefdesverhaal over Afrika, gebaseerd op hoe ik het me altijd had voorgesteld. De beschrijvingen van het prachtige landschap kwamen van dingen die ik in National Geographic had gelezen.

‘Eind jaren negentig speelden we eindelijk in Afrika, in Kaapstad en Johannesburg. Ik ging op safari door een wildreservaat. Mensen hadden het lied gehoord en vroegen: “Dus, wanneer was je in Afrika?” Ik gaf toe dat ik er tot nu toe nooit was geweest. Ze zeiden: “Maar je beschrijft het zo mooi!” Dat verwarmt gewoon mijn hart.’

Steve ‘Luke’ Lukather, gitarist

‘”Als dit een hit is,” zei ik, “zal ik naakt over de Hollywood Boulevard rennen.” Ik dacht dat het liedje een briljante melodie had, maar ik herinner me dat ik naar de tekst luisterde en zei: “Dave, man, Afrika, we komen uit het noorden van Hollywood.” Waar heb je het in godsnaam over? “Ik zegen de regen in Afrika? Ben jij Jezus, Dave?”

‘Toen maakten we een video die zo vol clichés zat. Ze bouwden een podium dat leek op een stapel gigantische boeken en zetten ons daar bovenop. Je kunt me zien lachen. Ik haatte video’s en ik haat de jaren 80 om het kapsel dat ik in die tijd had – en de kleding die we aan moesten om ons er androgyne uit te laten zien. Wij zijn niet die band. Op de cover van de single kijk ik alsof denk: “Ik ga je vermoorden.” En nu zit ik hier met een mond vol tanden omdat Africa een standard is geworden en om die reden ben ik erg trots op David.

‘De song is eigenlijk de start van een enorme Toto-opleving geweest. Ik keek naar South Park en plotseling kwam dit personage voorbij. Ik besefte dat ik het was – met een sikje, die een gitaar vasthield en Africa speelde. Ik lachte een uur en belde daarna de band. Africa was ook te horen in Family Guy en daarna werd het belachelijk gemaakt in American Dad en Late Night With Jimmy Fallon. Jimmy en Justin Timberlake waren gekleed als scouting jongens uit de jaren 80 en zongen Africa in hun tent.

‘Mensen zeiden wel eens: “Ik haat dat verdomde nummer.” En ik antwoordde dan: “Soms haat ik dat nummer ook.” Ik bedoel, ik speel het al sinds 1982. Maar we hebben onze haters overleefd en het is heel goed voor me geweest. We zijn erg blij en we hebben een nieuw, jong publiek, deels dankzij EDM-jongens die Africa spelen om hun DJ sets te af te sluiten. Het mixt goed met Skrillex. Ik ben overigens nog nooit naakt over Hollywood Boulevard gelopen. Tegenwoordig heb ik het geluk om er overheen te strompelen.’