Vijf uur non-stop luisteren naar ‘Africa’ van Toto voor het goede doel

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Vijf uur non-stop luisteren naar ‘Africa’ van Toto voor het goede doel

Krijg je geen genoeg van het nummer ‘Africa’ van Toto? Dan moet je op 30 november in het Engelse Bristol zijn. Daar wordt het nummer een hele nacht non-stop gedraaid voor het goede doel.

Het idee voor de ‘Africa’-marathon komt van Michael Savage, een DJ en eigenaar van een platenzaak. “Twee jaar geleden stelde ik in een dronken bui voor dat ik het nummer de hele nacht zou draaien. Ik bleef er daarna over praten en nu moet ik het gewoon doen”, vertelt Savage aan de BBC

Vijf uur lang

Op 30 november is het zover. Dan zal Savage het nummer ‘Africa’ van Toto vijf uur non-stop achter elkaar afspelen in een concertzaal in Bristol, van 23.00 uur ‘s avonds tot 04.00 uur ‘s nachts. Maar het liefst rekt hij die tijd nog een beetje op, zegt hij. “Ik heb aan de concertzaal gevraagd of we twaalf uur de tijd kunnen krijgen.”

Deelnemers kunnen zich laten sponsoren door vrienden en familie geld in te laten zetten op hoelang ze het uithouden in de club. De opbrengsten gaan naar Temwa, een goed doel in Bristol dat zich inzet voor zelfvoorzienende gemeenschappen in Malawi. 

‘Erger dan waterboarding’

Steve Lukather, bandlid van Toto, heeft in een tweet gereageerd op de ludieke actie. Hij zegt dat hij iemand zou vermoorden als hij het nummer meer dan vijf keer achter elkaar hoort. “Dit is erger dan waterboarding”, tweet hij. 

Terwijl in de ene zaal het originele nummer de hele avond wordt afgespeeld, zullen in de naastgelegen zaal covers en remixen van het nummer gedraaid worden. “Ik houd van het nummer – de ultieme guilty pleasure – maar ik weet niet zeker of ik erbij in slaap zal vallen of niet”, geeft Savage toe. “Ik heb wel medelijden met de barmannen, die kunnen er niet aan ontkomen.” 

Volgens Savage is de eerste donatie al binnen, van iemand die het evenement koste wat het kost wil vermijden.